Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Angela Gui, dotter till den fängslade svenske bokförläggaren Gui Minhai. Arkivbild.

Säpo utreder Kinaambassadörs möte

Säpo bedriver en förundersökning efter uppgifterna om att Sveriges Kinaambassadör bjudit in till möte om den fängslade svenske bokförläggaren Gui Minhai. Utrikesdepartementet har kallat hem ambassadören Anna Lindstedt och säger att hon har gjort fel.

Angela Gui, dotter till Gui Minhai, har vittnat om ett hemligt möte i Stockholm med kinesiska affärsmän som ambassadör Anna Lindstedt bjudit in henne till.

Efter uppgifterna har en förundersökning om egenmäktighet vid förhandling med främmande makt inletts av åklagare. Den bedrivs av Säkerhetspolisen som inte vill säga om utredningen gäller ambassadören Anna Lindstedt och det hemliga mötet.

- Jag kan inte gå in på sådana uppgifter i nuläget. Det enda jag kan bekräfta är att det inletts en förundersökning och att förundersökningen leds av en åklagare vid riksenheten för säkerhetsmål, säger Sofia Hellqvist, pressekreterare hos Säpo till TT.

UD utreder

Ambassadören befinner sig i Stockholm för att utredas av UD, och ambassaden i Peking har fått en tillförordnad chef.

- Vi har skaffat oss en bild av vad som har hänt, vi ska utreda agerandet, men vi kan redan nu säga att ambassadören agerat felaktigt, sade Patric Nilsson, chef på UD:s presstjänst, tidigare till SVT Nyheter.

Det felaktiga agerandet består i att hon inte i förväg informerade UD om mötet.

Efter beskedet om att en förundersökning har inletts hänvisar UD alla frågor i ärendet till Säpo.

- I och med att det har blivit som det har blivit kommer vi att hänvisa alla frågor till Säpo, säger Patric Nilsson till TT.

Han vill inte svara på om UD:s internutredning kommer att föras parallellt med polisutredningen eller om UD har haft något möte med Anna Lindstedt under dagen.

Bjöds av ambassadören

Angela Gui skriver i ett blogginlägg att hon reste till mötet i Stockholm i slutet av januari i år på inbjudan av Anna Lindstedt.

- De presenterade sig som mellanhänder och sade att de haft samtal och fått information direkt från kinesiske ambassadören Gui Congyou i Stockholm. Det fanns en möjlighet att min far kan släppas i framtiden men att han måste prövas i domstol först, sade Angela Gui i en intervju med Svenska Dagbladet kort därefter.

Helt bisarrt

Men mötet kändes helt bisarrt, enligt Angela Gui, som inte tycker att affärsmännen var trovärdiga. I blogginlägget skriver hon att de underströk vikten av att inte prata med medierna om faderns fall – och att hennes agerande kunde skada Anna Lindstedts karriär.

"Eftersom ambassadör Lindstedt var med och verkade stödja vad det än var som pågick så utgick jag från att det var på det svenska utrikesdepartementets initiativ", skriver Angela Gui.

Men UD säger sig ha fått kännedom om mötet först i efterhand, vilket anges som ett av skälen till att Anna Lindstedt nu utreds.