Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det är svårare för Säpo att förutse terrorbrott i dag än tidigare. Arkivbild.

Säpo: Svårare att förutse terrordåd

Det har blivit svårare för Säkerhetspolisen att bedöma vem som kan genomföra terrorattentat i Sverige. Anledningen är att fler dåd genomförs med enklare medel och av ensamma angripare.

I dag utförs terrordåd i västvärlden oftare på egen hand av personer som sympatiserar med till exempel terrorgruppen IS, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

- Vi ser ju framför allt att den här typen av attentatshot som vi hanterar inte kommer från de etablerade nätverken på samma sätt som tidigare, utan det här är okända aktörer, där vi inte har fått information om dem tidigare, vilket gör att det blir än mer komplext att bedöma, säger Fredrik Hallström, biträdande enhetschef på Säpo, till SR.

Utvecklingen kan kopplas till uppmaningar om att organisationers anhängare ska utföra attentat där de befinner sig. Och utrustning som en bil eller en kniv är inte svårt att komma över

- Det vi såg tidigare var ju en mer typ av spektakulära attentat, välplanerade, väl genomförda med utbildade gärningsmän, som krävde just en avancerad plan, avancerade vapen, tillgång till bomber och ett kontaktnät. I dag ser vi att man kan gå från en snabb tanke till ett genomförande på bara några timmar, säger Fredrik Hallström.

Säpo får uppgifter om attentatshot mot Sverige ungefär varannan dag.