Sällsynta fynd av svenska arkeologer

En grupp svenska arkeologer har gjort en rad sällsynta fynd i ett gammalt stenbrott i Egypten.Bland annat har två halvfärdiga obelisker hittats och andra upptäckter gjorts som tyder på en tidigare okänd månkult.

ANNONS
|

Omkring 15 forskare, varav fyra svenska, är inblandade i utgrävningarna i stenbrottet Jabal al-Silsila utanför staden Aswan, 85 mil söder om Kairo.

Arbetet har pågått sedan 2012 och flera upptäckter har gjorts.

- Den mest viktiga är att vi hittat en minnessten som föreställer två gudar, Amun-Re och Thoth, säger forskningsledaren Maria Nilsson vid Lunds universitet.
Inte bara arbetsplats

Stenen tros vara 2 500 år gammal och just att båda gudarna är med är speciellt.

- De framställs så sällan tillsammans. Vi tror att kombinationen har att göra med en koppling till månen. En studie vi gör indikerar att det finns en månkult som inte blivit belyst tidigare, säger Maria Nilsson.

Stenbrottet försedde alla tempelbyggen i södra Egypten, exempelvis Luxor, med sten. Reliefen sitter på en vägg i brottet, nära en verkstad där sfinxer skulpterades fram.

- För antikens människor var det inte bara en arbetsplats. De omgav sig av religion och allt de gjorde var med beskydd av gudarna. När de sätter upp en minnessten är det delvis ett sätt att visa tacksamhet. Det måste inte vara ett tempel för att det ska vara en helig plats.
Skriver om historien

Med hjälp av modern fototeknik försöker forskarna att få fram information som inte är synlig för blotta ögat.

Arkeologerna har också upptäckt två halvfärdiga obelisker, där arbetet antagligen avbröts efter en skada i stenen. Ytterligare en relief visar hur obelisker transporteras på en båt.

ANNONS
- Forskare som besökt Jabal al-Silsila har sagt att det varit i stort sett tomt på förhistoriska lämningar. Men vi har hittat över 60 stenristningsplatser och även tillhörande flintredskap. Vi har motbevisat det de sagt tidigare och därmed skrivit om historien för platsen, säger Maria Nilsson.

Hon och gruppen hoppas på att hitta stenhuggningsverktyg och lära sig mer om arbetarna. Och det finns många upptäckter kvar att göra.

- Vi räknar med att ha minst 20 års arbete framöver om forskningsmedlen räcker.
ANNONS