Säpo, med bland andra myndighetens chef Klas Friberg (till vänster), presenterar sin årsrapport på en pressträff som i coronakrisen kunde följas via videolänk.
Säpo, med bland andra myndighetens chef Klas Friberg (till vänster), presenterar sin årsrapport på en pressträff som i coronakrisen kunde följas via videolänk. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Säpo varnar för sårbarhet i coronakrisen

Främmande makt utnyttjar coronakrisen för att skada Sverige, varnar Säkerhetspolisen. På terrorområdet syns ett ökat högerextremt hot, medan det minskat från islamistiskt håll.

ANNONS

– Sårbarheten ökar i samband med alla internetuppkopplingar när många jobbar hemma, säger Säpochefen Klas Friberg på en pressträff när myndighetens årsrapport för 2019 släpps.

Andra länder kan försöka inhämta säkerhetskänslig information från personer som inte jobbar på sina vanliga kontor.

– Vi har redan sett exempel på hur våldsbejakande extremism och främmande makt drar nytta av den svåra situation som vårt samhälle befinner sig i. Det gäller inte bara Sverige utan vi får samma information från säkerhetstjänster i andra länder.

Många myndigheter och företag tar i och med krisen fram beredskapsplaner. Säpochefen utgår från att främmande makt försöker utnyttja den ökade digitala sårbarheten för att komma åt dem.

ANNONS

Från hot till verklighet

Påverkansoperationer förekommer också när coronaepidemin utnyttjas, konstaterar Säpo.

– Oroliga tider är ett tillfälle för främmande makt och extremistmiljöerna att bygga på polariseringen och skapa misstro mot både samhället och enskilda företrädare för myndigheter, samt att sprida felaktig information. Det är därför viktigt att vara källkritisk, säger Friberg.

Globaliseringen, digitaliseringen och en internationell politisk oförutsägbarhet utgör ett ökat och mer komplext cyberhot, som kan "få allvarliga konsekvenser för samhällets funktionalitet", enligt årsrapporten. Friberg anser att hotet mot Sverige är förändrat i grunden. Ett femtontal stater bedriver i dag underrättelseverksamhet mot Sverige enligt Säpo. Ryssland och Kina är aktivast.

– Gårdagens hotbild är dagens verklighet, säger Friberg.

– För några år sedan sade vi att Kina kunde påverka vår yttrandefrihet. I dag ser vi att de gör det, tillägger han.

Rysk vapenträning

Vad gäller terrorhot konstaterar Säpo att högerextrem ideologi får alltmer spridning. Därför ökar risken att individer inspireras till våldsdåd. Högerextrema dåd ägde rum i bland annat Nya Zeeland, USA, Norge och Tyskland i fjol, konstaterar Säpo.

Svensk högerextremism underblåses och stöds också aktivt av främmande makt, säger Friberg.

– Ryssland och Kina sprider narrativ om Sverige att vi har skenande kriminalitet, och en demokrati som inte fungerar. Det passar deras syften bra att beskriva Sverige så.

ANNONS

Den beskrivningen sammanfaller med högerextremisternas, argumenterar Säpochefen.

– Vi har också exempel på personer som är organiserade i vit makt-miljön som har besökt Ryssland och hos ryska organisationer fått förkovra sig i olika ämnen, bland annat vapenträning.

Samtidigt har antalet islamistiska terrordåd minskat internationellt från en tidigare hög nivå. Men man kan inte blåsa faran över enligt Säpo, som inte vill sänka terrorhotnivån från dagens "förhöjt hot", en trea på en femgradig skala.

ANNONS