Omkring 330 miljoner människor i hela världen använder Twitter. Arkivbild.
Omkring 330 miljoner människor i hela världen använder Twitter. Arkivbild.

Robotkonton på Twitter ökar inför valet

Automatiserade Twitterkonton med politiskt innehåll har ökat under månaderna inför det svenska valet. Kontona har slagsida åt att stödja nationalistiska och invandringskritiska rörelser.

ANNONS
|

- Vi ser att politiska botar ökar ju närmare valet vi kommer. Det kan handla om att vi går in i en mer intensiv valrörelse med ständiga vallöften och utspel, där personer helt enkelt blir mer benägna än tidigare att vilja få ut sitt budskap, säger forskaren Johan Fernquist på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI), som undersökt automatiserade konton på Twitter under våren och sommaren.

ANNONS

Kan ge legitimitet

Antalet automatiserade konton som inriktar sig på svensk politik – antingen botar som styrs av mjukvara eller av personer med syfte att sprida vidare inlägg – skvalpade strax över 500-strecket under våren.

Därefter hände något. De automatiserade kontona och robotarna blev fler under sommarens inledning, och från juli och framåt har kurvan pekat kraftigt uppåt. När mätningen avslutades den 20 augusti fanns drygt 1200 Twitterbotar som sprider inlägg där svensk politik diskuteras. Omkring 6 procent av kontona som twittrar om svensk politik är automatiserade, samtidigt som de står för 12 procent av inläggen.

- Botar kan användas till att sprida information. Ett inlägg som har delats väldigt många gånger av ett botnätverk kan ge ett slags legitimitet och leda till att användare blir mindre källkritiska, säger Fernquist.

Mest stöd för SD

Kontona har en uppenbar slagsida åt att stödja eller sprida åsikter som delas av högerpopulistiska och invandringskritiska rörelser: 14 procent av inläggen stödjer ett svenskt parti, 47 procent av dem uttrycker sympatier för Sverigedemokraterna och 29 procent för det mer radikala Alternativ för Sverige som domineras av avhoppade sverigedemokrater.

ANNONS

De andra partierna får betydligt mindre stöd: endast 7 procent av inläggen som stödjer ett parti uttrycker sympatier för Socialdemokraterna, som därmed är tredje störst efter SD och Alternativ för Sverige.

Oklart vem som styr

Botarna är också mindre kritiska mot just Sverigedemokraterna än andra partier: 29 procent av inläggen innehåller kritik mot ett parti, men endast 6 procent av dem kritiserar SD jämfört med 42 procent som kritiserar Socialdemokraterna, 15 procent som kritiserar Vänsterpartiet och 12 procent som kritiserar Moderaterna.

- Jag kan inte spekulera i varför, jag kan bara se att de nationalistiska och invandringskritiska rörelserna har ett större stöd och att speciellt SD har ett betydligt större stöd vad gäller automatiserade konton, säger Fernquist.

FOI har inte undersökt vem som ligger bakom de automatiserade kontona, och kan därför inte svara på exempelvis om de hanteras av myndigheter i andra länder som vill påverka det svenska valet.

TT

Fakta: Så gjordes undersökningen

Forskare på FOI har låtit mjukvara analysera nästan 600000 inlägg på Twitter med koppling till svensk politik under tidsperioden 5 mars till och med 20 augusti 2018.

Sammanlagt upptäcktes drygt 2600 automatiserade konton som stod för 60000 inlägg. Under perioden upptäcktes också 5000 konton som raderats eller stängts av Twitter och som därför kan antas ha varit automatiserade. Från de kontona hade knappt 22000 inlägg publicerats.

Källa: FOI

Fakta: Twitter

Kostnadsfri plattform som grundades 2006 med huvudkontor i San Francisco i USA.

Tjänsten har omkring 330 miljoner aktiva användare.

Låter användaren publicera kortare meddelanden som är tillgängliga för de andra användarna, och som hamnar i ett flöde hos dem som aktivt väljer att följa kontot.

Inlägg kan märkas med etiketter, så kallade hashtags, för att synas i andra användares sökningar på ämnen. En vanlig hashtag i Sverige är #svpol om svensk politik.

Twitter är ett populärt verktyg bland journalister för att snabbt hitta information om nyhetshändelser i hela världen.

Källa: NE, TT

Fakta: Påverkan vid tidigare val

Ryssland har pekats ut för att ha försökt att påverka och desinformera vid valen i USA, Frankrike, Tyskland och Nederländerna.

Inför presidentvalet i USA 2016 angreps Demokraternas servrar och uppgifter läckte ut som var negativa för partiets kandidat Hillary Clinton i valkampen mot Republikanernas Donald Trump. Misstankarna om samröre mellan personer i Trumps stab och den ryska regeringen utreds av FBI och särskilda åklagaren Robert Mueller.

Inför det franska presidentvalet 2017 spred ryska medier som RT och Sputnik olika uppgifter för att ifrågasätta Emmanuel Macron, bland annat påståenden att han levde ett hemligt liv som homosexuell. I valrörelsens slutskede spreds också uppgifter om att Francois Fillon ledde mätningarna. Det antogs att Ryssland ville gynna Fillon och Marine Le Pen, kandidater som ville ha bättre kontakter och affärsförbindelser med Ryssland.

2015 tog sig hackare in i förbundsdagens mejlsystem och tusentals mejl från politiker kopierades. Säkerhetspolisen anklagade det ryska hackerkollektivet APT28 för att ligga bakom.

Inför det nederländska valet 2017 anklagades Ryssland för att ha spridit felaktiga nyheter om Ukraina och det malaysiska passagerarplanet, som sköts ned över Ukraina 2014.

Källa: SVT

ANNONS