En kvinna nyser bakom hasselhängen på ett träd i Sölvesborg. Arkivbild.
En kvinna nyser bakom hasselhängen på ett träd i Sölvesborg. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Risk för ovanligt höga halter av pollen i år

Pollensäsongen är i full blomning i södra Sverige. Dessutom finns det en risk för ovanligt höga halter av både björk och al i år.

ANNONS
|

Under helgen har det varit varmt i framför allt södra och sydvästra Sverige, vilket medfört att de alar som sedan tidigare varit redo att släppa pollen nu kommit i gång.

– Klibbal är i full blom i södra Sverige. När det är uppehållsväder och fuktigt sprids pollen väldigt väl. Dessutom har det tidvis varit sydliga vindar som kan ha fört in pollen från Danmark och Tyskland, säger Åslög Dahl, biolog och ansvarig för pollenlabbet vid Göteborgs universitet.

Att alen blommar i mitten av mars är inget unikt. Däremot kan det komma ovanligt mycket pollen nu i år.

– Om det blir ännu varmare, runt 15 grader, under den kommande tiden kan det komma mycket på samma gång.

ANNONS

Fjolårets blomning hos al var dessutom relativt liten och därför väntas en mer omfattande blomning under våren.

– Om man är allergisk mot al har man nog redan känt av det i några veckor. I Stockholm har de säkert också börjat blomma och i södra Norrland har man nog känt av gråal.

Det vanligaste är dock att man är allergisk mot björk eller gräs. Enligt Åslög Dahl känner björkallergiker av alpollen, men är som mest känsliga i slutet av april då halterna av björkpollen är som högst.

– Det var inte heller så mycket björk förra året. Så det blir också lite mer björk i år. Det beror på en naturlig pendel, för det mesta orkar inte björken blomma lika mycket varje i år. Det var också varmt på våren och försommaren förra året.

Pollensäsongen kan delas in i tre perioder; först våren då lövträden blommar, därefter sommaren med gräspollen och slutligen sensommaren/hösten som är säsong för gråbo.
Pollensäsongen kan delas in i tre perioder; först våren då lövträden blommar, därefter sommaren med gräspollen och slutligen sensommaren/hösten som är säsong för gråbo. Bild: Johan Hallnäs/TT

Fakta: Pollenallergi

Vid pollenallergi är det vanligt att du får ett eller flera av följande symtom:

Du har både vattnig snuva och nästäppa.

Du nyser mycket.

Du har klåda i näsan.

Du får röda, kliande ögon som rinner.

Du kan känna dig trött.

Pollenallergi kan dessutom påverka luftrören. Du kan få rethosta och andnöd, som brukar bli värre vid ansträngning.

Besvären börjar under pollensäsongen. På våren är björkpollen vanligast, och på sommaren är gräspollen vanligast. På sensommaren kan det vara vanligt att uppleva besvär vid känslighet mot gråbopollen.

Källa: 1177

ANNONS