Även om det fortfarande är kyligt i luften är solen minst lika skadlig nu som under sommaren. Dessutom reflekterar snön som ligger kvar i fjälltrakterna upp till 80 procent av solens UV-strålning. För att ta reda på hur länge man kan vistas i solen utan problem så kan man hålla koll på UV-index som finns på SMHI:s hemsida.
Ozonlagrets tjocklek
Sandra Andersson, meteorolog på SMHI, förklarar vad som påverkar UV-index.
- Det som avgör är om det kommer att vara soligt eller inte. Det ser ut som att det kommer att vara soligt på många håll i Sverige under påskhelgen.
- Ozonlagret spelar in. Vi har just haft ett par dagar med ganska tunt ozonlager över norra Sverige. Men det ser ut som att det går tillbaka till mer normala nivåer de kommande dagarna.
Att ozonskiktets tjocklek varierar är inte ovanligt.
- Det har mycket att göra med hur luftmassorna rör sig i stratosfären. Det ligger ovanför det lager där vi har väder, säger Sandra Andersson.
Dåliga på att skydda sig
Yvonne Brandberg är ordförande för Strålsäkerhetsmyndighetens UV-vetenskapliga råd och professor på Karolinska institutet. Hon menar att svenskar, trots att de känner till riskerna, är jättedåliga på att skydda sig.
- Många känner sig mer attraktiva och fräscha när de är solbrända, säger hon.
- Solen har så många positiva konsekvenser och riskerna med malignt melanom känns hypotetiska och ligger långt borta för många.
Efter vintern är huden blek och det är lätt att bränna sig, vilket ökar risken för hudcancer, malignt melanom. Mellan klockan 11 och 15 är solen som starkast och söderut är den ännu starkare.
- Därför är det viktigt att skydda sig med kläder, solkräm med hög solskyddsfaktor och solglasögon, säger Yvonne Brandberg.
Rättad: I en tidigare version uppgavs fel namn på Strålsäkerhetsmyndigheten.