Både Riksrevisionen och Domstolsverket ska granska de skenande advokatkostnaderna. Arkivbild.
Både Riksrevisionen och Domstolsverket ska granska de skenande advokatkostnaderna. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Riksrevisionen granskar advokatkostnader

Den senaste tiden har advokatkostnaderna skenat. Nu ska Domstolsverket och Riksrevisionen granska ersättningssystemet.

ANNONS

– Fel på det här området är allvarligt. Det riskerar bland annat leda till minskat förtroende för domstolarna och advokatkåren, har riksrevisor Helena Lindberg tidigare sagt till Smålandsposten, som under våren granskat kostnaderna för rättsliga biträden.

År 2010 betalade staten omkring en miljard kronor till offentliga försvarare. Tio år senare hade kostnaden ökat till 1,85 miljarder kronor. Riksrevisionen har reagerat på denna ökning och har därför inlett en granskning som ska vara klar i höst, uppger Sveriges Television (SVT).

– Man skulle definitivt kunna ställa mycket högre krav på hur det redovisas vilken tid man lagt ned, säger Lars-Gunnar Lundh, lagman vid Västmanlands tingsrätt, till SVT.

ANNONS

Enligt Riksrevisionen finns det främst tre anledningar till den kraftiga ökningen. I dag kommer fler advokater in tidigt i en polisutredning, jämfört med tidigare. Målen har blivit större och mer komplexa. Därutöver har timersättningen successivt höjts år från år, efter riksdagsbeslut.

Samtidigt gör dagens system det svårt för domstolarna att kontrollera advokaternas utförda arbete, varför det finns risk för "saltade" räkningar, menar Riksrevisionen.

Även regeringen har reagerat på de ökade kostnaderna och har gett Domstolsverket i uppdrag att se över dem.

– Som det är nu tycker jag inte är bra. Jag tycker nog att det finns all anledning att se över hur redovisningarna utformas och hur man kan jämföra kostnaderna som helhet, säger lagmannen Lars-Gunnar Lundh, som är en av de som arbetar med Domstolsverkets granskning, till SVT.

Johan Nilsson/TT

ANNONS