Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Polisen söker igenom parkeringsplatsen i närheten av polishuset i Uppsala efter explosionen. Arkivbild.

Rikspolischefen: Attackerna har eskalerat

Rikspolischef Dan Eliasson säger att attackerna mot poliser har eskalerat det senaste året.

Sent i måndags kväll inträffade en explosion på en parkering nära polishuset i Uppsala. Det var en handgranat som kastats. Poliskällor har berättat för TT att den studsat mot en kontaktledning eller en stolpe och hamnat snett och att det var ren tur att handgranaten inte sprängdes intill poliser i närheten.

En 20-årig man har varit anhållen misstänkt för att vara delaktig i attacken. Han försattes på fri fot i onsdags.

Dan Eliasson säger att polisen lägger mycket resurser på att lösa den attacken och de andra som har inträffat.

- Vi gör framsteg i utredningarna. Vi är oerhört beslutsamma med att vi ska gå i mål med dem och lagföra de skyldiga.

Flera angrepp

Attacken i Uppsala var den senaste i rad angrepp mot polisen. I slutet av oktober besköts en polismans bostad i Västerås och tidigare den månaden detonerade en sprängladdning vid polishuset i Helsingborg.

- Allvarligheten och grovheten vi har sett under det senaste året, där finns det en eskalering, att skjuta ett 20-tal skott in i en människas bostad, säger Dan Eliasson.

Enligt honom är angreppen den grova och organiserade brottslighetens svar på polisens arbete.

- Man vill försöka skrämma och hindra oss. Men det är bara kontraproduktivt för det här visar att vi är på rätt väg, vi ska slå ännu hårdare mot dem.

TT: Vad kan ni göra för att skydda era medarbetare?

- V jobbar med utrustningsfrågor och skalskyddet kring lokalerna. Det är lite olika, det finns inte en lösning för varje plats utan vi gör fortlöpande analyser om vi behöver göra några förändringar.

Eliasson säger att 50 miljoner kronor per år ska öronmärkas för att höja skyddet för polisanställda.

Måste stärkas

Dan Eliasson pekar på att det finns en del frågor där rättsskyddet för poliser måste stärkas. Han välkomnar den utredning som finns som bland annat tar upp om det ska vara hårdare straff för angrepp mot blåljuspersonal.

- En fråga som vi håller på att diskutera med justitiedepartementet är om det går att anonymisera polisanställda i större utsträckning än tidigare.

Det handlar bland annat om det går att skydda personalen mer i offentliga register och om det går att polispersonal använder tjänstenummer i stället för namnet när en del anmälningar tas upp.

Den vapenamnesti som även omfattar explosiva materiel som regeringen jobbar med är bra, anser Eliasson

- Sedan får man ha realistiska förväntningar när det gäller den organiserade brottslighetens vilja att lämna in saker för destruktion.