Övergångsregeringens statsminister Stefan Löfven (S). Arkivbild.
Övergångsregeringens statsminister Stefan Löfven (S). Arkivbild.

Riksdagen röstar nej till Stefan Löfven

Riksdagen röstar som väntat nej till Stefan Löfven (S) som statsminister. Riksdagen röstade med 200 röster mot och 116 för, nej till S-ledaren som statsminister. 28 ledamöter lade ned sina röster.

ANNONS
|

Inför omröstningen förklarade parti efter parti i riksdagens talarstol varför de inte röstar ja till Löfven.

Socialdemokraternas gruppledare Anders Ygeman inleder röstförklaringen inför omröstningen med att säga att hans partiledare Stefan Löfven är den naturlige ledaren.

Om Löfven inte blir vald så ger S ändå inte upp hoppet om att få till stånd en S-MP-regering med Centerpartiet och Liberalerna som stöd.

- Vår dörr står öppen, säger Ygeman.

ANNONS

"Gjorde framsteg"

Sverige behöver en regering, säger Annie Lööf och hävdar att hennes parti målmedvetet och konstruktivt har arbetat för att bryta dödläget. Beslutet att inleda skarpa förhandlingar med Socialdemokraterna och Miljöpartiet är den stora positionsförflyttningen som skett under hösten. Men S klarade inte att kompromissa, enligt Lööf.

- Det är sorgligt, säger Annie Lööf och understryker att Centerpartiet verkligen ville nå en lösning.

De misslyckade förhandlingarna, och att S inte kunnat klippa banden till Vänsterpartiet, gör att Centerpartiet röstar nej till Stefan Löfven.

- Nu måste också andra partier ta ansvar för att Sverige ska få en ny regering, säger Lööf.

Strax före omröstningen sade Centerledaren Annie Lööf att partiet fortsatt är beredda att kompromissa för att Sverige ska få en ny regering.

- Vi behöver en regering som kan möta Sveriges utmaningar, sa hon.

ANNONS

- Nu får talmannen föra processen vidare. Vi är kompromissinriktade. Vi är beredda att ta fortsatt ansvar, men jag lägger särskilt ansvar på de två stora partierna som måste röra sig framåt, säger Lööf.

Löpande kontakt

Moderatledaren Ulf Kristersson, fick på väg in till omröstningen frågan om han haft kontakt med Centerledaren om framtiden.

- Vi har löpande kontakter i Alliansen, både i medgång och motgång, säger han.

Kristersson säger att han har respekt för varje partis interna processer, när han får frågan om han försöker påverka Centern och Liberalerna att stödja honom som statsminister i en eventuell kommande omröstning. Första gången Ulf Kristersson prövades röstade som statsminister röstade de båda partierna nej, med hänvisning till att Kristerssons regering skulle bli beroende av Sverigedemokraterna.

L var nöjda

Liberalernas ledare Jan Björklund säger i sin röstförklaring att Liberalerna var nöjda med uppgörelsen med S, MP, C och L, men att det föll på andra partier.

ANNONS

- Skillnaderna var dessvärre för stora mellan vissa partier. Som alla kunnat läsa från våra slutna möten – vi är ett mycket transparent parti – så var det många i vårt parti som tyckte att resultatet var bra, säger Björklund.

- Hade resultatet godkänts av alla fyra partier hade Liberalerna varit beredda att trycka gul knapp i dag och släppa fram Stefan Löfven. Men eftersom det inte gick, så röstar vi nej i dag. Inte för att vi är emot en mittenlösning, tvärtom hade den varit välkommen, utan för att den just nu inte gick att åstadkomma, säger Jan Björklund.

Behövs förnyelse

Eftersom Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson har tagit ledigt redogör partiets gruppledare Mattias Karlsson varför SD är helt övertygat om att Stefan Löfven är fel namn som statsminister. Spåren av och händelserna under Löfvens styre sedan 2014 förskräcker, enligt Karlsson.

ANNONS

- Sverige behöver ett ansvarstagande konservativt styre, säger Mattias Karlsson och talar om trängande behov av förnyelse.

Om mer än hälften av riksdagsledamöterna, det vill säga minst 175, röstar nej blir Löfven inte vald.

Avsatt i september

Löfven blev avsatt av riksdagen i en omröstning i slutet av september och nedgraderad till statsminister i en övergångsregering, men nu är det första gången talman Andreas Norlén för fram honom som kandidat att leda en ny regering. Han är den andre att prövas, sedan Moderatledaren Ulf Kristersson fick nej.

Enligt talmannens pressekreterare, Karin Flygare, kommer talmannen inte ha en presskonferens efter omröstningen.

Talmannen sade häromdagen att han kommer att kalla partiledarna till nya samtal om Löfven får nej av riksdagen. Han har tidigare sagt att han kommer att vilja ha minst några omröstningar före jul och fredagens blir den andra. En tredje kan dock dröja till januari, om den inte hålls under veckan som kommer.

Först efter att talmannen fyra gånger har misslyckats att föra fram kandidater som släpps igenom av riksdagen kan han kalla till extraval. Andreas Norlén har sagt att han inte vill hamna i den situationen men konstaterade i veckan att låsningarna mellan partierna kvarstår.

ANNONS
TT

ANNONS