Dykare som planterar ut ålgräs. Arkivbild.
Dykare som planterar ut ålgräs. Arkivbild. Bild: Eduardo Infantes /Göteborgs universitet

Rekordstor plantering av viktigt ålgräs

ANNONS

8 000 kvadratmeter ålgräs ska planteras på havsbotten i Kosterhavets nationalpark, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Sedan tidigare har många ålgräsängar försvunnit i Bohuslän, vilket bland annat lett till övergödning, grumligare vatten och färre torskar. Sedan 80-talet har runt 60 procent av ålgräsängarna försvunnit i Bohuslän, och enligt forskning vid Göteborgs universitet har det kostat Sverige miljarder kronor.

– Ålgräsängarna är jätteviktiga livsmiljöer för bland annat torskfiskar, havsöring och ål. Ålgräset tar också upp väldigt mycket näringsämnen och kol. Det bidrar till att minska övergödningen och klimatförändringarna, säger Beatrice Alenius, marinbiolog på Länsstyrelsen Västra Götaland, till Ekot.

Planteringen av ålgräs är den största någonsin i Sverige, och är en del av ett projekt där man på sikt vill plantera mer än det dubbla.

ANNONS

Marc Skogelin/TT

Ålgräs, även kallat bandtång, är en undervattensört med breda, slaka blad som kan bli upp till två meter lång. Det växer på sandiga och mjuka bottnar ned till tio meters djup, i såväl salt som bräckt vatten.

Ålgräs bildar vidsträckta undervattensängar med en fauna av kräftdjur, musslor och fiskar. Ängarna är en viktig miljö för torskyngel.

På 1930-talet drabbades ålgräset av en parasitsvamp som hotade utrota stora delar. Växten repade sig dock och återtog delvis sina forna växtplatser, men har åter minskat på grund av övergödning, överfiske och hamnanläggningar.

Om större fiskar försvinner så rubbas näringskedjan i flera led så att fintrådiga alger breder ut sig och kväver ålgräset.

Ålgräset behöver god tillgång till solljus. Det motverkar växthuseffekten genom att ta upp och lagra koldioxid.

Torrt ålgräs har förr använts som fyllnad i madrasser, som isoleringsmaterial och även som taktäckning.

Under andra världskriget användes växten som tobakssurrogat.

Källa: NE, länsstyrelsen i Västra Götaland

ANNONS