Vildsvinsjakten pågår året om. Arkivbild.
Vildsvinsjakten pågår året om. Arkivbild.

Rekordmånga vildsvin skjuts – men få äts upp

Vildsvinsjakten har nått nya rekordnivåer under det senaste året. Men om svenskarna fortsätter att välja bort köttet finns en risk att mycket går till spillo i framtiden.

ANNONS
|

Älgen har under alla år varit det mest jagade viltslaget i Sverige, men de senaste tio åren har vildsvinsjakten börjat knappa in. Förra året sköts över 13000 ton vildsvin i Sverige, vilket motsvarade två tredjedelar av de skjutna älgarnas vikt, enligt ny statistik från SCB.

Totalt sköts 114000 vildsvin under det senaste jaktåret, som sträckte sig mellan första juli 2017 och sista juni 2018.

- Vi har aldrig skjutit mer i det här landet vad vi vet, säger riksjaktsvårdskonsulenten Daniel Ligné.

ANNONS

Liten efterfrågan

I slutet på 1700-talet utrotades de svenska vildsvinen till följd av högt jakttryck. Efter att de återinfördes i vilthägn drygt 200 år senare lyckades ett gäng vildsvin rymma från ett hägn i Sörmland i mitten av 1970-talet. Sedan dess har beståndet vuxit och spridits över de svenska skogarna, vilket är anledningen till att allt fler skjuts, enligt Daniel Ligné.

- Enligt prognosen kommer vi behöva skjuta mellan 200000 och 300000 vildsvin om året i framtiden för att det ska vara hållbart.

Marknaden har dock svårt att hänga med. Trots att vildsvinsköttet är både klimatsmart och fritt från antibiotika har svenskarna varit sparsamma med att använda det i matlagning.

Att vildsvinet ofta utmålas som ett skadedjur och att köttet i sällsynta fall innehåller de parasitära maskarna trikiner kan ha påverkat dess rykte, tror Ligné.

- Man behöver inte vara det minsta orolig eftersom allt kött som konsumeras genomgår ett trikintest. Det finns bara ett enda känt fall av en person som smittats och då handlade det om kött som köpts på svarta marknaden.

ANNONS

Julskinka mot vildskinka

Intresset för vildsvinet verkar dock öka. Enligt färska siffror från HUI Research har 22 procent av svenskarna ätit vildsvinskött någon gång under de senaste sex månaderna.

- Vi har jobbat för att få ut det i offentliga miljöer typ skolor och äldreboende. Exempelvis har bensinmacken Circle K valt att börja sälja vildsvinskorv och ett par matkedjor har drivit kampanjer om att byta ut julskinkan mot vildsvinsskinka.

Tillsammans med Lantbrukarnas riksförbund har Svenska Jägareförbundet lagt fram ett förslag till regeringen om att tillåta småskalig försäljning av vildsvinskött.

- I dag får man inte sälja vildsvinskött till sina grannar eller den lokala pizzerian utan köttet måste säljas via vilthanteringsanläggningar vilket gör det omständligt att få ut på marknaden, säger Daniel Ligné.

TT: Hur brukar du själv tillaga vildsvin?

- Vildsvin får du jaga året runt så det finns alltid att få tag på. På hösten blir det grytor och på vintern tycker jag om att göra vildsvinsstekar. Och så tycker jag vildsvinsburgare blir väldigt saftiga och goda, eftersom köttet innehåller mycket fett.

ANNONS
TT

Fakta: Vildsvinet i Sverige

Vildsvinet var en av de tidiga invandrarna till Sverige efter istiden. Det anlände för omkring 11000 år sedan och etablerade sig i södra Sverige. Vildsvinet jagades redan då och efter att jordbruket infördes konkurrerade det med tamgrisskötseln.

Ett fullvuxet vildsvin i Sverige blir omkring 1 meter i mankhöjd och drygt 1,5 meter långt. Suggan (honan) väger då vanligtvis över 100 kg, medan galten (hanen) är tyngre och kan väga uppemot 200 kg.

I takt med att vildsvinen blivit fler har också vildsvinsolyckor ökat rejält i Sverige. Åren 2010–2017 steg antalet vildsvinsolyckor med nästan 150 procent.

Källa: Svenska Jägareförbundet

ANNONS