Här, på en parkering vid köpcentret Mobilia vid Per Albin Hanssons väg i Malmö, bygger Malmö stad ett tillfälligt boende för hemlösa. Men hittills har ingen kunnat flytta in i någon av de 102 lägenheterna på grund av fuktskador.
Här, på en parkering vid köpcentret Mobilia vid Per Albin Hanssons väg i Malmö, bygger Malmö stad ett tillfälligt boende för hemlösa. Men hittills har ingen kunnat flytta in i någon av de 102 lägenheterna på grund av fuktskador.

Rekordmånga hemlösa barn i Malmö

I Malmö finns mer än tusen hemlösa barn – fler än någonsin. Orsaken är den stora inflyttningen, säger det ansvariga kommunalrådet till TT.

ANNONS
|

- Vi gör jättemånga insatser mot hemlösheten i Malmö, men det flyttar in ungefär 6000 nya människor varje år, säger Sedat Arif (S), kommunalråd med ansvar för arbetsmarknad och socialtjänst i Malmö.

Två saker måste göras, enligt honom: Det behöver byggas fler billiga bostäder i Malmö och staten behöver samtidigt se till att människor som har svårt att hitta bostad och jobb fördelas jämnare i landet. I dag bosätter sig nyinflyttade i Malmö ofta hos släktingar eller vänner. När det sedan inte fungerar, får socialtjänsten rycka in.

ANNONS

- Vi har kommuner runt Malmö som har det rätt så bra ställt, men som inte tar sitt ansvar, enligt min mening, säger Sedat Arif.

"Väldigt oroande"

Han pekar också på ett trendbrott. Antalet hemlösa hushåll i Malmö var lägre i oktober i år än samma månad förra året. Men barnen i de hushåll som saknar en stabil, långsiktig bostadslösning är 20 procent fler än förra året.

- Det är väldigt oroande, för problemen som barn i hemlöshet får påverkar hela barndomen. Det handlar om överskott på stimulans och interaktion. Vi ser exempel på där det finns boenden med extremt låg standard, där du inte har eget kök, inte har egen toalett och där det finns fuktskador, säger Rädda barnens generalsekreterare Elisabeth Dahlin.

I en rapport från i maj i år av Rädda Barnen, som baseras på en enkät från landets 25 största kommuner, framkom att 5390 barn är hemlösa i Sverige och Elisabeth Dahlin tror att siffran har ökat.

ANNONS

Stort mörkertal

Men mörkertalet är stort, understryker hon, och kommunerna är svåra att jämföra eftersom de inte räknar på samma sätt.

I Stockholm är 718 barn hemlösa och i Göteborg är antalet 1678, enligt rapporten. Barnen tvingas från det ena tillfälliga boendet efter det andra och bostäderna är inte sällan angripna av skadedjur och mögel.

Bostadsbristen är en anledning till att situationen ser ut som den gör, enligt Rädda Barnen. Men mer ekonomiska resurser måste också skjutas till.

- Satsar man inte på barnen nu så kommer det bli fruktansvärda konsekvenser på sikt, säger Elisabeth Dahlin.

TT

Fakta: Barn i hemlöshet

Enligt enkätsvar till Rädda Barnen fanns det minst 5390 barn som var hemlösa i 25 av Sveriges största kommuner mellan januari 2015 och januari 2017. Men organisationen understryker att kommunerna räknar på olika sätt och att många tillfrågade kommuner avstått från att svara eftersom de inte har någon statistik.

Högst antal hemlösa finns i Sveriges tre största städer. Enligt rapporten fanns 718 hemlösa barn i Stockholm, 1678 i Göteborg och 713 i Malmö. Göteborgs höga siffra förklaras med att även barn i långsiktiga boendelösningar inkluderas i stadens statistik.

Enligt en färsk kartläggning från Malmö var i oktober 1752 vuxna hemlösa, varav 23 uteliggare. Dessutom var 1070 barn hemlösa i oktober.

De som inte räknas med i Malmös kartläggning är vuxna och barn i kommunens övergångs- och genomgångslägenheter med andrahandskontrakt, EU-migranter, nyanlända med boende enligt bosättningslagen och inte heller hushåll med andrahandskontrakt, trångbodda eller inneboende.

Källor: Rädda Barnen och Malmö stad

ANNONS