Rekordmånga förfalskade sedlar har dykt upp de senaste månaderna. Arkivbild.
Rekordmånga förfalskade sedlar har dykt upp de senaste månaderna. Arkivbild.

Rekordökning av falska sedlar

Antalet anmälningar om falska sedlar har ökat dramatiskt under oktober och november. Och ingen vet varför.

ANNONS
|

Michael Johansson är rättstekniker på Nationellt forensiskt centrum (NFC) och ansvarar för att analysera de falska sedlar som myndigheten tar emot.

- Under 2016 och fram till augusti 2017 har vi legat på ungefär 60 ärenden per månad. Under oktober kom det in 114 ärenden och hittills i november har vi fått in över 200 ärenden, säger han till Corren.

ANNONS

Det är ingen särskild del av landet som sticker ut och utöver de nya svenska sedlarna får man också in euro och dollar. Den svenska tvåhundrakronorssedeln är dock överrepresenterad bland de falska sedlarna.

Michael Johansson kan inte svara på vad ökningen beror på, även om det var väntat att det skulle bli fler förfalskningar efter sedelbytet. När sedlarna var nya hade folk inte lärt sig riktigt hur de skulle se ut. Problemet blir större av att svenskarna använder så lite kontanter.

- Man kommer väldigt långt med en bildmässig likhet, för det är en väldigt dålig koll på sedlarna när man hanterar dem.

Senast man såg en så kraftig ökning av förfalskningar var år 2000, då färgskrivarna började bli så bra att man kunde lura bensinautomater med dem.

TT

Fakta: Nya sedlar

Den 1 oktober 2015 infördes de nya sedlarna med valörerna 20, 50, 100 och 200 kronor.

Den 3 oktober 2016 fick via nya sedlar för valörerna 500 och 1000 kronor.

De nya sedlarna har säkerhetsdetaljer med bättre skydd mot förfalskningar.

Alla nya sedlar har ett lodrätt säkerhetsband med tre fönster. I fönstren finns bilder som rör sig och skiftar motiv mellan "KR" och en kungakrona om man vinklar sedeln.

Sedlarna har också olika bildmotiv med anknytning till personen på bilden, till exempel en bok på tjugolappen som har Astrid Lindgren som motiv. Bilderna skiftar färg mellan guld och grönt när man vickar på sedeln.

Källa: Riksbanken

ANNONS