Vid Region Uppsala, som här på Akademiska sjukhuset, sänktes gränsvärdena för graviditetsdiabetes för att sedan höjas igen. Arkivbild.
Vid Region Uppsala, som här på Akademiska sjukhuset, sänktes gränsvärdena för graviditetsdiabetes för att sedan höjas igen. Arkivbild. Bild: Fredrik Persson/TT

Regioner bryter mot råd på grund av resursbrist

ANNONS

De nationella rekommendationerna om hur graviditetsdiabetes ska diagnostiseras följs inte av alla regioner, och gränserna för blodsockervärdena varierar mellan olika regioner, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Anledningen är att de nya rekommendationerna gör att fler diagnostiseras och att specialistmödravården då får fler patienter än de klarar av.

Region Uppsala sänkte först gränserna för blodsockervärde enligt de nya rekommendationerna. Men regionen höjde sedan gränserna igen när fem gånger fler kvinnor fick diagnosen graviditetsdiabetes.

– När vi väl stod där med en hopplös situation fanns det inget annat val just då, våra resurser räckte inte till, säger Gunilla Hallberg, överläkare på Akademiska sjukhuset i Uppsala, till radion.

ANNONS

Graviditetsdiabetes är ett oftast tillfälligt tillstånd med höjda blodsockervärden hos kvinnan. Det innebär risk för havandeskapsförgiftning och typ 2-diabetes senare i livet.

ANNONS