Liberalernas partiledare Jan Björklund vill lägga en egen budgetmotion.
Liberalernas partiledare Jan Björklund vill lägga en egen budgetmotion.

Regeringsfrågan kan avgöras av budgetstriden

Allting tyder nu på att Moderaternas budgetmotion kommer att vinna över övergångsregeringens budget i riksdagen. Det kan bli helt avgörande för regeringsfrågan.

ANNONS
|

Centern och Liberalerna har nu meddelat att de inte tänker stödja M:s budgetmotion utan i stället lägga en egen motion. Och därefter följa riksdagens praxis. Det innebär med all sannolikhet att Moderaternas budgetmotion vinner över övergångsregeringens i slutvoteringen.

Praxis är nämligen denna: partierna röstar på sitt eget budgetförslag och lägger sen ned sina röster i slutvoteringen. Varken C:s eller L:s budgetmotion kommer att vinna, utan partierna lägger ned sina röster i slutvoteringen.

Två olika förlopp

Det innebär att övergångsregeringens budget kommer att stå mot Moderaternas. Allting tyder på att KD och SD röstar på den. Tillsammans har de då 154 röster mot de rödgrönas 144, vilket innebär att Moderaternas ekonomiska politik blir regeringens.

ANNONS

Detta kan i sin tur öppna för två helt olika scenarier. Antingen anser C och L att Sverigedemokraternas möjlighet att ställa krav på den ekonomiska politiken då är borta det första året och att man då kan släppa fram en M-KD-regering, alternativt sätta sig i en Alliansregering. Då har man i alla fall ett år på sig att regera.

Centern avgör

Eller så använder C och L det faktum att en borgerlig ekonomisk politik ska gälla nästa år i förhandlingarna med en S-ledd regering. Om partierna skulle bestämma sig för att släppa fram en sådan regering skulle priset bli högt för S. Men det skulle då handla om att få saker på plats.

Om en borgerlig budget redan är på plats handlar förhandlingarna snarare om vad som ska tas bort. Att förhandla om saker som redan satts på plats är rimligen en bättre utgångspunkt för C och L än att få in nya saker.

Att Centern meddelar att de öppnar för det här, är extra känsligt nu, eftersom Annie Lööf (C) precis inlett sina sakpolitiska sonderingar. Att i det läget öppna för den här utpressningssituationen lär inte förbättra samtalsklimatet med Socialdemokraterna.

TT

ANNONS