Regeringen vill värva fler till polisen

Regeringen kommenderar polisen att dra igång en rekryteringskampanj, trots att fler söker till polisutbildningen än tidigare.

ANNONS
|

Det är inte det att kvaliteten på dem som söker är för låg, enligt Ygeman. Men urvalet måste bli bredare för en så bra och effektiv polis som möjligt.

- Vi har alldeles för få kvinnliga sökande, alldeles för få med utomnordisk bakgrund och det finns andra som är underrepresenterade. Samtidigt har vi en kraftig överrepresentation av män på landsbygden med militär bakgrund, säger Ygeman.

ANNONS

Kampanjen ska polisen genomföra i samråd med Totalförsvarets rekryteringsmyndighet och Försvarsmakten.

Visa bredd

- Jag tror att man ska visa upp bredden i yrket, många har bilder av polisen från deckarfilmer men yrket är ju så mycket bredare, säger Ygeman.

Förutom kampanjen ska Polismyndigheten även satsa på att öka kapaciteten när det gäller att hantera ansökningar och tester för de personer som söker. I uppdraget ingår också att undersöka förutsättningarna för att etablera polisutbildning på fler platser i landet och möjligheter till distansutbildning.

Under Socialdemokraternas kongress i våras flaggade Ygeman och finansminister Magdalena Andersson för att S vill skjuta till medel till polisen, med sikte på 10000 fler polisanställda till 2024. Regeringen anser att polisen behöver "fortsatt stora anslagsförstärkningar" och återkommer till det i budgeten för 2018, i höst.

Behövs inte

Roger Haddad, rättspolitisk talesperson för Liberalerna, är dock inte så imponerad.

- Den viktigaste åtgärden nu är att behålla och locka tillbaka de poliser som slutar. Här gör regeringen absolut ingenting, anser Haddad.

ANNONS

Facket anar ändå en viss insikt hos regeringen.

- Vi har länge sagt att vi är för få poliser för att klara hela vårt uppdrag, säger Polisförbundets ordförande Lena Nitz.

- Myndigheten måste både attrahera rätt kompetens och behålla kompetensen. Det har varit en viktig punkt för oss i de samtal vi nu för med regeringen och Polismyndigheten inom ramen för en nationell samling för polisyrket, säger hon.

TT

Fakta: Partiernas polisbud

S föreslår 10000 fler polisanställda till 2024. Huvuddelen bedöms bli poliser, Polismyndigheten får bestämma mixen av poliser och civilanställda.

M vill ha 5000 fler poliser till senast 2025.

L vill ha 5000 poliser till 2024.

KD har föreslagit 10000 fler poliser till 2025.

SD vill ha 7000 fler poliser till 2022.

C vill ha 2000 fler poliser redan till 2020.

Bland partiernas förslag finns också fler civilanställda, snabbutbildade poliser, ordningsvakter och likande för att bistå den ordinarie polisen.

Källa: Partierna

ANNONS