Förhandlingarna med EU om ett turkiskt medlemskap i union bör omedelbart frysas till följd av utvecklingen i landet, anser Vänsterpartiet.
Förhandlingarna med EU om ett turkiskt medlemskap i union bör omedelbart frysas till följd av utvecklingen i landet, anser Vänsterpartiet.

Regeringen vill att EU-länder agerar

Regeringen vill att fler EU-länder skärper tonen mot den turkiska regimen. Margot Wallström (S) är kritisk mot sina utrikesministerkollegors tystnad. Vänsterpartiet går steget längre och kräver sanktioner mot Turkiet.

ANNONS
|

Migrationsöverenskommelsen och medlemskapsförhandlingarna mellan EU och Turkiet måste omedelbart avbrytas, anser Vänsterpartiet. Därtill behöver diskussioner inledas om sanktioner ska införas mot landet och i sådana fall vilka.

Bakgrunden är den dramatiska utvecklingen i Turkiet efter sommarens misslyckade kuppförsök. Bland annat har europeiska konventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna (Europakonventionen) tillfälligt upphävts och landets president Recep Tayyip Erdogan har signalerat att landet kan återinföra dödsstraff.

- Det räcker inte längre med ord när det gäller Turkiet. Man måste också vara beredd på att sätta press bakom orden. Erdogans agerande måste få riktiga konsekvenser, säger Vänsterpartiets utrikespolitiske talesperson Hans Linde.

ANNONS

"Fler måste säga något"

Utrikesminister Margot Wallström anser inte att EU-länderna har varit tillräckligt tydliga i sin kritik mot det som händer i Turkiet.

- Jag tycker framför allt att fler medlemsländer borde säga något, fler måste säga i från. Det har funnits en avvaktande attityd, men det här är ju helt ohållbart och skickar Turkiet i alldeles felaktig riktning, särskilt när det gäller mediefriheten, säger hon.

TT: Är det några särskilda länder du tänker på?

- Nej, men jag har inte sett så många uttalanden från medlemsländernas utrikesministrar.

När det gäller Sveriges hållning säger utrikesministern att man stödjer många projekt för pressfrihet och även har delgett Turkiets ambassadör i Sveriges att journalisters roll i Turkiet måste respekteras.

Däremot håller Margot Wallström inte med om att sanktioner är rätt väg att gå.

- Jag tror att man första ska försöka använda andra metoder och att upprätthålla dialogen med Turkiet. Sanktioner måste vara en del av en större politik eller strategi gentemot ett land, man kan inte bara börja med sanktioner, säger hon till TT.

ANNONS

"Oroande"

Moderaternas utrikespolitiska talesperson Karin Enström delar inte heller Hans Lindes uppfattning att sanktioner behöver diskuteras i nuläget.

- Det tycker jag är för tidigt. Det är en pågående process och en oroväckande negativ utveckling. Men som jag ser det är vi inte där än, säger hon.

M stödjer heller inte V:s uppfattning att förhandlingarna mellan EU och Turkiet omedelbart borde brytas.

- Jag tycker inte att man ska utesluta något men just nu finns det ett tydligt budskap från det senaste utrikesministerrådet.

"Rimligt med sanktioner"

Kristdemokraterna anser att Sverige bör ta en aktiv roll i att se över vilka åtgärder som kan sättas in.

- Sverige måste vara pådrivande i att få tillstånd en diskussion om vilka medel som står till buds och hur vi ska stoppa den utveckling vi ser, säger Sofia Damm (KD), utrikespolitisk talesperson.

ANNONS

TT: Borde Sverige vara pådrivande i att ta upp frågan om sanktioner till diskussion?

- Det tycker jag absolut är rimligt. Men i samband med det får man göra en analys av vad det skulle innebära, säger hon.

ANNONS