Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Regeringen vill förbjuda rökning på fler allmänna platser. Arkivbild.

Regeringen står fast vid utökat rökförbud

Regeringen håller fast vid sitt förslag om rökförbud på flera offentliga platser även i propositionen till riksdagen – trots invändningar från Lagrådet.

Det handlar om att förbjuda rökning på uteserveringar, hållplatser, lekplatser och andra allmänna utemiljöer. Men Lagrådet har pekat på att det är svårt att avgränsa områden utomhus och bestämma vem som har ansvaret, till exempel vid en allmän lekplats eller entrén till en lokal. Men socialminister Annika Strandhäll (S) anser att nyttan med ett rökförbud vid sådana platser väger tyngre.

- Det är för mig självklart att överkänsliga och barn ska kunna ta sig in och ut ur en lokal där det råder rökförbud utan att utsättas för tobaksrök. Det är regeringens bedömning att det därför ändå är motiverat att införa rökförbud vid entréer.

Justeringar

Men i den kommande propositionen har man ändå tagit till sig av Lagrådets synpunkter.

- Vi har gjort en del justeringar. Vi har motiverat varför vi just vill gå vidare med entréer, och vi har också utökat de delarna som handlar om att ge kommunerna vägledning.

För att reglerna ska bli lättare att tillämpa på kommunnivå finns i propositionen också exempel på rökfria zoner som anger hur stort ett förbudsområde ska vara. I den vägledning som ges finns också riktlinjer för när och om vite ska beläggas den ansvarige om någon trotsar rökförbudet.

Utgångspunkten är att rättelse i första hand ska ske friviligt. Den som röker ska helt enkelt erbjudas att fimpa utan vidare påföljder.

- Det behöver inte vara större dramatik än så, säger Annika Strandhäll.

Saknas stöd

Det finns i dag inget uttalat stöd för förslaget i riksdagen. Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna säger nej, medan Centerpartiet (C) och Sverigedemokraterna (SD) vill avvakta propositionen. För att få igenom förslaget räcker det dock med att C eller SD stödjer.

Inom SD har man diskuterat ett utökat rökförbud, och är inte för ett generellt förbud utan anser att fastighetsägare i vissa lägen ska kunna ansöka om dispens.

- Förbud är inte alltid det bästa och löser inte alltid problemen, säger riksdagsledamot Christina Östberg (SD), och understryker att man inom partiet inte tagit del av regeringens förslag i dess helhet och därför inte kan ta ställning.

Centerpartiets vice ordförande Anders W Jonsson är inte tillgänglig för kommentar men via presstjänsten låter partiet hälsa att man avvaktar med att uttala sig i frågan tills propositionen presenteras, vilket väntas ske i mars.