Socialminister Annika Strandhäll (S).
Socialminister Annika Strandhäll (S).

Regeringen preppar för hård brexit

Regeringen vill stifta tillfälliga lagar för att mildra de omedelbara effekterna av en så kallad hård brexit, det vill säga om Storbritannien kraschar ut ur EU utan ett avtal del 29 mars.

ANNONS
|

"Vid en hård Brexit blir det särskilt viktigt att Sverige gör det vi kan för att underlätta för svenskar som bor i Storbritannien och britter som bor i Sverige", säger EU-minister Ann Linde (S) i ett pressmeddelande.

Ett lagförslag som nu går på remiss är tänkt att mildra konsekvenserna som kan uppstå vad gäller exempelvis pensioner om Storbritannien blir ett så kallat tredjeland. Om förslaget blir verklighet möjliggör det en tidsbegränsad bestämmelse att pensioner som personer har rätt till i dag även betalas ut efter en hård brexit.

"Det vore olyckligt om tusentals pensionärer ska bli av med delar av sin pension över en natt för att det inte finns ett avtal", säger socialminister Annika Strandhäll (S) i pressmeddelandet.

ANNONS

Enligt förslaget ska även kostnader för vård som utförts i Storbritannien delvis täckas på samma vis som inom EU under en övergångsperiod.

Regeringens förslag går på remiss till den 30 januari och föreslås träda i kraft den 30 mars – men bara om Storbritannien då lämnat EU utan avtal.

TT

Fakta: Tusentals har rätt till pension

Cirka 100000 svenskar bor eller arbetar i Storbritannien i dag.

Pensionsmyndigheten har inga uppgifter om hur många svenska pensionssparare som har arbetat i Storbritannien och som sedan har flyttat därifrån – men cirka 2400 personer i Storbritannien uppbär garantipension eller efterlevandestöd från Sverige.

Omkring 23000 personer i Storbritannien har tjänat in till allmän pension från Sverige.

Cirka 5700 personer i Sverige uppbär pension från Storbritannien.

Källa: Regeringen

ANNONS