Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Regeringen nöjd – M fortsatt kritiska

Att gymnasielagen får grönt ljus ses av regeringen som ett positivt besked – men Moderaterna står fast vid att lagen är dålig.

- Det här är så klart stort för unga människor som rotat sig i Sverige, blivit en del av vårt land, och som inte vill annat än att bidra, säger utbildningsminister Gustav Fridolin (MP), och fortsätter:

- Jag har mött många av ungdomarna under de gångna åren. Ungdomar som kommit från krig, levt hela sina liv på flykt, och som här börjat kämpa, plugga och skaffa jobb. De vill börja sina liv, och det känns väldigt stort att de nu får göra det i det land där många av dem är mer hemma än någon annanstans, fortsätter han.

"Tydlig formulering"

Även migrationsminister Helene Fritzon (S) är nöjd.

- Det är så klart ett positivt besked vi fått i dag, att lagstiftningen får tillämpas. Inte minst är det väldigt positivt för de personer som ansökt om uppehållstillstånd på den nya grund riksdagen beslutat om, säger hon.

TT: Återstår några juridiska oklarheter kring lagen?

- Vi har inte kunnat analysera och läsa hela domen ännu, det kommer regeringen att göra. Men detta är en väldigt tydlig formulering från domstolen om att lagen får tillämpas.

"Drabbat många"

Moderaterna står dock fast vid sin kritik av lagen.

- Vår uppfattning om lagen har inte förändrats. Den är helt enkelt väldigt dålig, av principiella och praktiska skäl. Man väljer ut en grupp bland flera och säger att de ska få uppehållstillstånd trots att de tidigare fått nej, och även på grund av att flera domstolar kommer fram till olika saker, säger Moderaternas migrationspolitiske talesperson Johan Forssell.

- Hade lagen varit tydligt och bra skriven från början hade det inte behövt bli så här. Under nästan ett år har många befunnit sig i limbo, de har haft förhoppningar men inte varit säkra på om de kan slå in. Det här har drabbat många.