Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) är beredd att vidta åtgärder för att underlätta för polisen att få trafikdata från mobiloperatörer. Arkivbild.
Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) är beredd att vidta åtgärder för att underlätta för polisen att få trafikdata från mobiloperatörer. Arkivbild.

Regeringen missnöjd med mobiloperatörer

Justitieminister Morgan Johansson (S) är kritisk till hur mobilföretag lämnar ut data till polisen. Operatörernas agerande leder till försenade brottsutredningar, hävdar polisen.

ANNONS
|

Polisen hävdar att mobiloperatörerna inte följer lagen i sin hantering av trafikdata och vill att Post- och telestyrelsen prövar saken.

"Vi upplever att prioriteringen av anpassningen gentemot Polismyndigheten inte står högst på listan för teleoperatörerna. För oss är det avgörande för att grova brott ska kunna utredas så snart det är möjligt", skriver Anna Olander Selldén, jurist på Polismyndigheten, i ett mejl till TT.

Företagens hantering av trafikdata kan vara ett brott mot lagen om elektronisk kommunikation (LEK), men själva ställer sig operatörerna frågande inför anmälan.

- Vi har en skyldighet att lämna information som är lätthanterlig, vilket vi anser att vi gjort utefter de riktlinjer som diskuterats hittills. Men vi anser samtidigt inte att det kan åligga enskilda operatörer att säkerställa att samtliga aktörer presenterar informationen på exakt samma sätt, med samma tabellformat, kolumner eller annat, säger Mikko Viitala, presschef på Telenor.

ANNONS

"Bra dialog"

I ett mejlsvar skriver Tele2:s presschef Louise Ekman att företaget har en bra dialog med Post- och telestyrelsen: "Om de beslutar sig för att starta ett antal tillsynsärenden mot operatörer så ser vi fram emot att bidra i det, då det rör en viktig fråga".

Lagen säger att operatörerna ska lämna trafikdata i brottsutredningar som kan ge minst sex månaders fängelse. Data ska lämnas på ett sådant sätt att "informationen enkelt kan tas om hand". Det är här polisen anser att Tele2, Telia, Telenor och Tre inte fullgör sina åtaganden.

Justitieminister i övergångsregeringen Morgan Johansson (S) tar polisens sida och utesluter inte ny lagstiftning på området.

- Om polisen säger att det fungerar dåligt så tycker jag att man ska utgå från det eftersom det är polisen som använder sig av det här för att klara upp brott, säger han.

Viktig fråga

Om regeringen sitter kvar ser Morgan Johansson det som en av sina viktigaste frågor att se till att hanteringen av trafikuppgifter underlättas för polisen.

- Behövs det ytterligare initiativ från regeringen så är jag beredd till det som behövs för att kunna lösa frågan, säger han.

ANNONS

Johansson ser en koppling mellan den nu aktuella frågan och den konflikt som finns kring datalagringslagen.

- Om det ska finnas några uppgifter att hämta ut så måste ju de lagras, och det måste göras på ett sådant sätt att alla företag följer samma regler. Just Tele2 är ett företag som under åratal har drivit att få slippa det här regelverket. Sedan EU-domstolen upphävde den här lagstiftningen har det här blivit ett mycket stort problem, säger han.

TT

ANNONS