Regeringen kräver att fler brott klaras upp

Regeringen vill göra en mångmiljardsatsning på polisen de närmaste åren. Samtidigt kräver den att fler brott klaras upp.

ANNONS
|

Statsministern Stefan Löfven (S) presenterade nyheten som en historisk satsning och den största som gjorts på polisen under 2000-talet.

Regeringen föreslår att polisen får två miljarder kronor i höjda anslag 2018. Anslagshöjningen ska därefter trappas upp så att den hamnar på 2,8 miljarder 2020.

Inte kravlös

Justitieminister Morgan Johansson (S) betonar att miljardsatsningen inte är kravlös.

- Vi ställer också krav på polismyndigheten att man blir bättre på att klara upp brott, att man utökar utredningskapaciteten och att man måste finnas i hela landet, säger Johansson.

ANNONS

Gängskjutningarna fortsätter trots polisens insatser och den senaste helgen har minst två personer dödats. Löfven lovar att gängen ska knäckas.

Regeringen kan dock inte säga när miljardsatsningen kommer att märkas i form av fler poliser på gator och torg. Polismyndigheten planerar själv att anställa 2800 fler personer, varav 1500 poliser, till 2020.

"Viktig signal"

Regeringens mål är att antalet anställda hos polisen ska växa från dagens omkring 30000 till 40000 år 2024.

För att nå dit måste fler poliser utbildas. Justitieminister Morgan Johansson uppger att omkring 1300 påbörjar polisutbildningen i år. För några år sedan utbildades 600 till 700 årligen.

- Det här är en viktig signal till landets ungdomar. Sök er till polisen, säger justitieministern och syftar på miljardsatsningen.

Men även avhoppen från polisen måste minska. Därför får polismyndigheten i uppgift att se till arbetsvillkoren förbättras, till exempel genom fler karriärvägar.

- För att unga ambitiösa människor som klarar kraven ska söka sig till polisen måste till exempel de som är poliser i dag kunna vara ambassadörer för yrket och känna framtidstro, säger Polisförbundets ordförande Lena Nitz.

ANNONS

Facket välkomnar

Många menar även att polislönerna måste upp rejält. Regeringen vill dock inte lägga sig i löneförhandlingarna mellan arbetsgivaren och facket.

Polisförbundet välkomnar miljardsatsningen som ett "rejält och nödvändigt" tillskott. Facket påpekar också att den är 300 miljoner kronor större än vad polisen själv begärt och att det därmed finns pengar för en lönehöjning.

Men för att knäcka gängkriminaliteten så behöver polisen också bättre redskap, betonar statsminister Löfven.

Han nämner som exempel att minimistraffet för grovt vapenbrott ska fördubblas till två år, vilket innebär att häktning blir vanligare. Därmed kan brottslingarna hållas inlåsta från att de grips tills de avtjänat sitt fängelsestraff.

Inte imponerad

Moderaternas rättspolitiske talesperson Tomas Tobé är inte imponerad av miljardsatsningen.

- Regeringen har under lång tid förnekat att vi har en poliskris. Jag tycker att det är tragiskt att det krävs ett stort antal dödsskjutningar för att man nu ska inse att det krävs rejäla satsningar, säger han.

TT har sökt rikspolischef Dan Eliasson. I en skriftlig kommentar säger han bland annat:

"Det höjda anslaget möjliggör ökade resurser och bättre förutsättningar för att stärka polisverksamheten över hela landet."

ANNONS

Trygghet och polissatsningen var en viktig del i Löfvens sommartal som hölls inför cirka tusen personer i Eskilstuna. Talet inleddes med en tyst minut för terrorismens offer i Barcelona och i Åbo.

Löfven fördömde terroristerna.

- Vårt svar är att ni kommer aldrig att vinna. Aldrig.

TT

Fakta: Citat ur Stefans Löfvens sommartal

"Flera partier hotar att sätta maktspel och egennytta framför Sveriges bästa"

(Löfven varnar för ett turbulent politiskt år)

"Välfärd går före skattesänkningar. Här har du vägvalet i svensk politik"

(Löfven värmer upp inför valrörelsen)

"Vi ska göra massiva rekryteringar i välfärden under nästa mandatperiod"

(Löfven upprepar vallöftet om minst 20 miljarder kronor mer till välfärden)

"Nu kom angreppet mot den svenska modellen"

(Löfven kritiserar Alliansen för att hota med att lagstifta om lägre ingångslöner för nyanlända)

"Steg för steg riskerar vi att se positionerna flyttas fram"

(Löfven varnar för att högerextremismen gror som mögel i en rötmånad)

"Ställ dig inte tyst vid sidan av när ni möter hat och hot"

(Löfven uppmanar alla att säga ifrån när de möter extremism)

Källa: Löfvens sommartal

ANNONS