Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér (S). Arkivbild.

Regeringen får kritik i assistansdebatt

LSS-lagen, som styr personlig assistans, har brister som det inte går att blunda för. Det hävdar det ansvariga statsrådet för frågan, Åsa Regnér (S), som får kritik i riksdagens extradebatt om läget inom den personliga assistansen.

- Det är en akut kris i assistansen, jag hoppas att regeringen ska kunna ge några besked här i dag, säger Emma Henriksson, ordförande (KD) i socialutskottet i riksdagen, vars parti har begärt debatten.

Regnér och regeringen har fått mycket kritik för hanteringen av den statliga assistansersättningen. Det har bland annat handlat om regleringsbrev till Försäkringskassan och de direktiv, med krav på besparingar, som regeringen givit den stora utredningen om lagen om stöd och service till funktionshindrade, LSS. Den personliga assistansen ingår i den lagen.

M ligger lågt

Moderaternas socialpolitiska talesperson Camilla Waltersson Grönvall kritiserar dock inte regeringen.

- Syftet med reformen, att man ska kunna leva ett självständigt liv, det värnar vi. LSS är en frihetsreform vi är stolta över, men ändrad rättspraxis har förändrat förutsättningarna och det är bra att regeringen aviserar skyndsamma lagändringar, säger hon och hoppas att alla i riksdagen ska samarbeta för en långsiktig lösning.

Åsa Regnér försvarar regeringen.

- Regeringen har inte tagit några initiativ till att försämra, begränsa eller förändra rätten till assistans, säger hon och framhåller att det är vägledande domar som har förändrat förutsättningarna.

Det har lett till att regeringen i förra veckan föreslog att de omprövningar som ska göras vartannat år fryses tills vidare, för att inte riskera att förändra assistansberättigades vardag drastiskt över en natt.

Anders W Jonsson (S) säger att regeringen gör det allt för lätt för sig genom att skylla på vägledande domar. Han säger att det finns åtskilliga exempel på uttalanden och göranden som visar att regeringen vill spara och skära ner.

- Det handlar om de människor som är mest beroende av samhällets stöd, säger Jonsson, som välkomnar åtgärdspaketet som regeringen lade förra veckan men understryker att "det inte räcker".

Ligga fast

Regnér försäkrar att intentionerna bakom lagen, som kom 1994, ska ligga fast.

- Intentionerna bakom LSS ska värnas på kort och på lång sikt. Människor med stora behov ska kunna leva ett självständigt liv som andra, i dag och i morgon.

Men, säger hon, det går inte att blunda för att LSS inte fungerar så väl som den borde.

- Den gör det inte i dag och den har ända sedan den infördes utretts, av alla regeringar, just för att den inte fungerar så väl som den borde, säger Regnér och tillägger att "för att på riktigt värna lagstiftningens intentioner krävs mer än fina ord när man sitter i opposition."

Hon säger att det är därför regeringen har tillsatt LSS-utredningen och begärt in analyser av vad den förändrade rättspraxisen i och med domarna inneburit, liksom de många privata bolagens intåg i assistansverksamheten.

Maj Karlsson, som företräder Vänsterpartiet i debatten, säger att hon aldrig kunde ha tänkt sig att V skulle behöva ta strid med regeringen om personlig assistans.

- Den här krisen är ett hot mot alla och allas vår rätt till ett eget liv, hävdar Karlsson men säger att hon drar en lättnadens suck över att regeringen har dragit i nödbromsen vad gäller omprövningar.

Men det räcker inte, säger hon och uppmanar alla i riksdagen att medverka till en långsiktig lösning.