Finansminister Magdalena Andersson (S) öppnar för djupare samarbete med oppositionspartierna. Arkivbild.
Finansminister Magdalena Andersson (S) öppnar för djupare samarbete med oppositionspartierna. Arkivbild. Bild: Janerik Henriksson/TT

Regeringen bjuder upp oppositionen till dans

Centerpartiet vill att Moderaterna hjälper regeringen och samarbetspartierna att arbeta fram kommande krispaket, skriver partiföreträdare på Dagens Nyheters debattsida. Inom bara några timmar kom beskedet till TT att regeringen är öppen för fördjupat och breddat samarbete med oppositionen.

ANNONS

"Sannolikheten för att ett nytt omfattande ekonomiskt krispaket behöver sättas in är stor och vi ser att det då vore av stort värde om framför allt Moderaterna (M) bjuds in till gemensamma överläggningar med S, C, L och MP", skriver partiledaren Annie Lööf (C) och vice partiledare Anders W Jonsson (C).

En bred politisk samling är nödvändig för att hitta lösningar i en tuff ekonomisk tid, anser Centern. Partiet anser att M "agerat på ett ansvarsfullt och konstruktivt sätt" och "presenterat genomarbetade analyser" samt "ett antal goda förslag på statliga åtgärder", skriver C.

– Det är alltid viktigt att ha ett så brett stöd som möjligt i riksdagen, säger Jonsson i SVT:s Agenda.

ANNONS

"Fördjupar gärna"

Regeringen har under coronakrisen ofta sökt och till stora delar också fått bred förankring i riksdagen för sina förslag.

Inom några timmar efter debattartikeln öppnade finansminister Magdalena Andersson (S) för mer samarbete med oppositionen:

"Sverige befinner sig i en allvarlig kris. Regeringens utgångspunkt är att lyssna på alla förslag oavsett avsändare. Regeringen och samarbetspartierna har kunnat vara snabbfotade tack vare stort ansvarstagande från oppositionspartierna. Vi vill även fortsättningsvis arbeta med bred förankring i riksdagen och fördjupar gärna samarbetet med oppositionen", skriver hon.

M: Alla borde vara med

Elisabeth Svantesson, Moderaternas ekonomisk-politisk talesperson, säger inte nej till fördjupat samarbete. Men hon vill att alla oppositionspartier ska vara med och pekar på riksdagens finansutskott som lämpligt forum:

"Jag tycker alla oppositionspartier varit konstruktiva i krisen. Därför är finansutskottet den naturliga samlingspunkten för breda samtal", skriver hon i ett uttalande.

– Vi vill alltid hjälpa till, säger hon i Agenda.

Jonsson påpekar att S var största oppositionsparti under den ekonomiska krisen i början av 1990-talet, och bjöds då in av den dåvarande borgerliga regeringen. Nu tycker han, för snabbhetens och smidighetens skull, att det vore lämpligt att enbart M, det största oppositionspartiet nu, bjuds in till samtal.

– Det fungerade väldigt väl vid 90-talskrisen.

"Beredda att bistå"

Svantesson tackar inte blank nej, säger att bollen ligger hos regeringen men håller fast vid finansutskottet.

ANNONS

– Det vore bra för Sverige om fler partier blir involverade, säger hon.

Ebba Busch, Kristdemokraternas (KD) partiledare, skriver att hanteringen av krisen gör sig bättre i direkta förtroendefulla samtal:

”De senaste veckorna har samtliga partiledare mötts i överläggningar med statsministern. De mötena bör användas för att diskutera och förankra handlingskraft framåt. Alla partier i opposition har agerat konstruktivt och i riksdagen har till exempel finansutskottet hanterat omfattande krispaket mycket effektivt. Vi är beredda att fortsätta bistå konstruktivt i inte minst vårdfrågor direkt med regeringen.”

Tomas Bengtsson/TT

Erik Nilsson/TT

Centerns partiledare Annie Lööf (C) anser att Moderaterna har presenterat 'genomarbetade analyser'. Arkivbild.
Centerns partiledare Annie Lööf (C) anser att Moderaterna har presenterat "genomarbetade analyser". Arkivbild. Bild: Claudio Bresciani / TT
ANNONS