Gängkriminaliteten håller på att förändra Sverige i grunden, anser Moderaterna.
- Det grova våldet håller på att riva sönder det samhälle som vi känner och det land som vi vill att Sverige ska vara, säger Moderaternas rättspolitiska talesperson Johan Forssell i riksdagens debatt om gängkriminalitet.
Moderaterna hade begärt debatten efter att ha anklagat regeringen för att ha tappat greppet om utvecklingen, med anledning av den senaste tidens skjutningar och explosioner som misstänks ha kopplingar till organiserad brottslighet.
Den rödgröna regeringen har haft fem år på sig men "famlar fortfarande efter svaren", anser Forssell.
- Ansvarig minister verkar vare sig förstå vidden av de problem vi ser eller ha någon långsiktig plan för att vända utvecklingen.
Fler kameror
M har bland annat föreslagit särskilda visitationszoner och slopad mängdrabatt samt en särskild gängbestämmelse som skulle dubblera straffen för den som begår ett gängrelaterat brott. Två nya förslag är att skärpa straffet för den som ertappas med sprängmedel på allmän plats, samt att sätta upp övervakningskameror där det finns risk för nya sprängdåd.
- Vårt resurstillskott i vår moderata budget skapar utrymme för att antalet kameror kan bli upp till fyra gånger så många som i dag, säger Johan Forssell.
Även Sverigedemokraternas Adam Marttinen gick till angrepp och menade att den rödgröna regeringens politik främjar både kriminaliteten och grundorsakerna till den.
- När man trodde att socialdemokratin förstått kopplingen mellan den segregation som ligger till grund för kriminalitet och en ansvarslös migration, återgår regeringen nu till en än mer ansvarslös invandringspolitik, säger han.
Anonyma vittnen
Att regeringen lovat att utreda kronvittnen är bra, men SD efterlyser förslag om att personer ska kunna vittna anonymt mot organiserad brottslighet, en fråga som även Kristdemokraterna lyfte.
- Redan år 2000 skrev dåvarande Rikspolisstyrelsen att ett system med anonyma vittnen borde komma ifråga med tanke på hur utvecklingen med den grova organiserade brottsligheten såg ut då. Efter nästan 20 år är det nog få som hävdar att utvecklingen gått åt rätt håll, sade Ingemar Kihlström (KD).
Inrikesminister Mikael Damberg (S) framhöll att regeringen är fast besluten att kraftsamla mot gängkriminaliteten. Han upprepade den stora satsningen på polisen med 10000 fler polisanställda till 2024 samt de nya verktyg som polisen fått eller ska få, som den skärpta vapenlagen, utökade möjligheter till datalagring och utökade möjligheter att sätta upp kameror utan tillstånd.
- Effekten av dessa åtgärder kommer inte över en natt men vi kommer att se effekt över tid, sade Mikael Damberg.
- Målet är solklart, gängens våld ska slås tillbaka.
Insatser mot unga
Han lovade också att fler åtgärder kommer framöver och nämnde bland annat förslag om hemlig dataavläsning, straffskärpningar för sprängmedel och utökade befogenheter för tullen.
Skärpta insatser riktade mot unga lyftes av Liberalernas Johan Pehrson, som vill att regeringen öronmärker pengar till kommunerna för detta ändamål.
- Tidigare och tydliga insatser. Vi måste hindra små olyckor från att bli stora katastrofer och att unga rekryteras in i dessa gäng, säger han.
Vänsterpartiet vill att det tillsätts en haverikommission om hur man bygger ett tryggt samhälle.
- När regeringen och den borgerliga oppositionens enda lösning är hårdare straff och överfulla anstalter då tar Vänsterpartiet till att skapa trygghet på riktigt. Det görs genom att komma åt kriminalitetens själva grundorsak, vilken är ekonomisk orättvisa, säger Linda Westerlund Snecker (V).
Fakta: Våld bland kriminella ökar
Dödligt våld kopplat till kriminella konflikter har ökat kraftigt i Sverige de senaste åren.
2018 sattes ett dystert rekord med 45 ihjälskjutna. Totalt inträffade 306 skjutningar.
Året före sköts 43 till döds i totalt 324 skjutningar.
2016 respektive 2015 dödades 28 personer, och åren dessförinnan var antalet dödsskjutna betydligt lägre.
Hittills i år (till och med maj) har drygt 100 skjutningar inträffat, i vilka 19 personer dött.
Även antalet sprängningar ökar. Förra året anmäldes 63 sprängningar till och med maj, i år är siffran 93.
Hela året 2018 anmäldes totalt 162 sprängningar.
Källa: Polisen, Brå