Magnus Ranstorp forskar på terrorism vid Försvarshögskolan. Arkivbild.
Magnus Ranstorp forskar på terrorism vid Försvarshögskolan. Arkivbild.

Ranstorp: Sverige-OS en logistisk mardröm

Ett vinter-OS i Sverige skulle innebära stora säkerhetsutmaningar för polisen, anser terrorforskaren Magnus Ranstorp.

ANNONS
|

Huruvida vinter-OS kommer till Sverige 2026 återstår att se. Men klart är att det finns stora utmaningar ur säkerhetssynpunkt med att arrangera ett olympiskt spel i Sverige. Det menar terrorforskaren Magnus Ranstorp, som säger att det skulle kräva åratal av planering.

- Framför allt i Stockholm, med allt från tunnelbana, transporter och hotell, så är ett OS en logistisk mardröm.

ANNONS

Terrormål

Ranstorp menar att olympiska spel alltid kommer att vara måltavlor för terrorister, och nämner bland annat attacken i München 1972 och bombdådet i Atlanta 1996.

Utmaningarna är många med ett evenemang utspritt på flera veckor och platser. Man behöver bland annat sköta säkerheten vid arenor, hotell och transporter, och kunna hantera de många delegationer med skyddspersoner som är på plats samtidigt.

- Alla deltagande länder kommer bidra med en pusselbit till utmaningarna, där det kan finnas vissa länder som står inför direkta terrorhot.

Däremot kan det underlätta att det gäller ett vinter-OS och inte ett sommar-OS.

- Under sommaren har du fler arenor att hantera, vilket kan vara ett problem i sig. Vid ett vinter-OS är antalet åskådare mer begränsat.

Komplex hotbild

Säkerhetsutmaningarna i Falun och Åre, de två andra svenska orter, utöver Stockholm, där vinter-OS kan komma att hållas, är inte lika stora som i huvudstaden. Mindre orter och färre besökare innebär att det är lättare att övervaka och behålla kontrollen, säger Magnus Ranstorp.

ANNONS

- Men dagens hotbild är väldigt komplex, och detta skulle ta resurser som kanske inte finns i dag. Nu vill inte jag måla upp en oövervinnerlig barriär, men man måste vara realistisk med vilka praktiska konsekvenser detta skulle få för ordinarie verksamhet.

Beslutet om det blir Sverige eller Italien som får OS och Paralympics 2026 fattas av Internationella olympiska kommittén (IOK) den 24 juni.

TT

Fakta: Så ser OS-planen ut

Ett eventuellt vinter-OS i Stockholm kommer att genomföras den 6–22 februari 2026, med efterföljande Paralympics den 6–15 mars.

Planen är att dela upp evenemanget i flera orter, med grenar i Stockholm, Åre, Falun och lettiska Sigulda.

Här ska OS 2026 avgöras, enligt den plan som SOK presenterade i höstas:

Stockholm:

I eller i närheten av Stockholm kommer bland annat parallellslalom, freestyle (hopp), konståkning, short track, curling, ishockey, skidor, skidskytte och skridsko avgöras.

Åre:

I Åre avgörs alla övriga grenar i alpint, snowboard och freestyle.

Falun:

I Falun avgörs nordisk kombination och backhoppning.

Sigulda, Lettland: 

Bob, rodel och skeleton avgörs i Lettland.

ANNONS