Har du redan röstat men ångrar dig? Inga problem! Förtidsrösterna kan du få tillbaka i vallokalen. Arkivbild.
Har du redan röstat men ångrar dig? Inga problem! Förtidsrösterna kan du få tillbaka i vallokalen. Arkivbild.

Rösta – så funkar det

Kan man rösta utan id-kort? Vad händer om man stavar fel? Kan man ångra sig? Vems ansvar är det att se till att det finns röstsedlar i vallokalen? TT reder ut de vanligaste missförstånden.

ANNONS
|

Den 22 augusti öppnade lokaler över hela riket för de som vill eller måste förtidsrösta. Genast hördes upprörda röster i sociala medier: "Det saknades valsedlar för Partiet X!".

Enligt lag är röstmottagarna, alltså de funktionärer som arbetar med i vallokalen, skyldiga att se till att det finns valsedlar för alla partier som vid något av de två senaste riksdagsvalen fått mer än en procent av rösterna i hela landet, om partiet begär det.

När det gäller kommun- och landstingsval måste det också finns valsedlar för alla partier som har mandat i fullmäktige, om partierna så vill.

ANNONS

Saknas valsedlar går det bra att ta en blank valsedel och själv skriva namnet på det parti som man vill rösta på.

På blanka valsedlar har man viss frihet vad gäller stavningen: "En viss särskrivning och felstavning kan godkännas om det framgår vilket parti som avses. Vad gäller personnamn så är det viktigare att stava rätt. Till exempel om det finns två kandidater där en heter Anna och den andra Ann, och båda har samma efternamn så blir det svårt att särskilja dem och veta vem som ska få rösten", står det på Valmyndighetens sajt.

Ja, men någon annan måste följa med och intyga ens identitet. På samma sätt går det att rösta även om man har råkat tappa bort sitt röstkort. Men då måste man veta vilken vallokal man tillhör. Där kan man rösta utan röstkort under förutsättning att man kan styrka sin identitet.

Röster räknas som ogiltiga om partiet man röstar på inte har anmält deltagande i valet, om valsedeln är helt blank och alltså saknar partinamn, om valkuvertet innehåller två eller flera valsedlar från olika partier eller har något kännetecken som gör att man kan identifiera den som har röstat.

Den som vill budrösta måste också se till att ytterkuvertet är rätt ifyllt. Gör man fel underkänns rösten och läggs inte i valurnan.

ANNONS

Nja. Den som har lagt sina kuvert i valurnan kan inte få tillbaka dem. Men om man har förtidsröstat kan man faktiskt ändra sig på valdagen. Kuverten med valsedlarna sparas i den vallokal de tillhör och där kan man få tillbaka sina valsedlar och byta dem mot andra. Det går inte att ändra sig genom att förtidsrösta en andra gång, då blir båda valen ogiltiga.

Den som känner sig tveksam till hur man röstar kan naturligtvis få hjälp i vallokalen. För visst vore det surt att inse att ens röst inte räknas? Särskilt när till och med avlidnas röster gör det. Om en person förtidsröstar men avlider före valet räknas dennes röst som vanligt.

Källa: Valmyndigheten

TT

ANNONS