John Ausonius i rättssalen 1995. Ausonius är nu åtalad för mord i Tyskland, och rättegången inleds i december.
John Ausonius i rättssalen 1995. Ausonius är nu åtalad för mord i Tyskland, och rättegången inleds i december.

Rättegång mot lasermannen i december

ANNONS
|

Datumen är nu satta för mordrättegången i Tyskland mot den i Sverige livstidsdömde John Ausonius, även känd som lasermannen. Förhandlingarna inleds den 13 december, meddelar åklagarmyndigheten i Frankfurt am Main i ett mejl till TT.

Ausonius misstänks för mordet på en kvinna i Frankfurt 1992. En vecka före mordet hade Ausonius varit i bråk med henne efter en påstådd stöld. Åtalet bygger dels på teknisk bevisning, dels på ögonvittnen från 1992, enligt åklagaren. Ausonius förnekar brott, men har erkänt att han var i Frankfurt am Main vid tidpunkten för mordet.

ANNONS

John Ausonius kallades lasermannen efter att 1991–1992 ha dödat en person och skadat många andra. Han sköt flera av dem med gevär med lasersikte. Alla offer hade mörkt hår eller mörk hudfärg och var slumpmässigt utvalda. Han dömdes 1995 i hovrätten till livstids fängelse för ett mord, nio mordförsök och åtta rån.

TT

Fakta: Lasermannen

Namnet lasermannen kom sig av att John Ausonius till en början använde ett gevär med lasersikte.

Gemensamt för hans offer var att de hade mörkt hår eller mörk hudfärg, vilket ledde till att många levde i skräck för att själva bli skjutna. Samtliga offer sköts i Stockholmsområdet och Uppsala mellan augusti 1991 och januari 1992.

Attentaten ledde till en massiv jakt på gärningsmannen. Polisinsatsen har jämförts med den efter mordet på dåvarande statsministern Olof Palme som mördades 1986.

Efter sex månader greps Ausonius mitt under ett bankrån, sommaren 1992.

Han dömdes senare i hovrätten, mot sitt nekande, till livstids fängelse för ett mord, nio mordförsök och åtta rån.

ANNONS