Wilhelm Agrell är freds- och konfliktforskare och professor i underrättelseanalys vid Lunds universitet. Arkivbild.
Wilhelm Agrell är freds- och konfliktforskare och professor i underrättelseanalys vid Lunds universitet. Arkivbild. Bild: Ola Torkelsson/TT

Professor varnar för kontakter med ex-agent

ANNONS

De möten mellan svenska regeringsföreträdare och den förre KGB-agenten Sergej Ivanov som ägt rum vid flera tillfällen de senaste åren oroar Wilhelm Agrell, freds- och konfliktforskare och professor i underrättelseanalys.

I en intervju i Svenska Dagbladet av varnar han för att kontakter med tidigare ryska underrättelseagenter innebär risker för Sverige:

– Om några är skickliga på att spela ett sådant här spel så är det ryssarna, säger han.

Ivanov är tidigare rysk försvarsminister och stabschef i Kreml. Numera är han president Vladimir Putins rådgivare och sitter i det ryska säkerhetsrådet. Enligt honom själv har han kommit att involveras mer i relationerna med Sverige efter mötet mellan statsminister Stefan Löfven och Putin i S:t Petersburg 2019.

ANNONS

– När en svensk statssekreterare sätter sig ner med Ivanov är det ingen gammal före detta ambassadör som man sitter och pratar med utan en professionell underrättelseofficer i botten. Jag är inte säker på att man förstår detta, säger Wilhelm Agrell till SvD.

Att stora delar av samtalen är hemligstämplade är också något som ”sticker i ögonen”, anser underrättelseprofessorn.

ANNONS