Svenskt kött kan bli mellan sex och nio procent dyrare. Arkivbild.
Svenskt kött kan bli mellan sex och nio procent dyrare. Arkivbild.

Producenter pressade – dyrare kött väntar

Svenska köttproducenter är hårt pressade efter sommarens torka. Lantbrukarnas riksförbund (LRF) vädjar nu till konsumenterna att köpa svenskt kött – trots en förväntad prisökning på 6-9 procent.

ANNONS
|

- Krisen har slagit hårt och kommer slå ännu hårdare under hösten. Spannmålspriserna rusar och slår stenhårt mot en bransch som har små vinstmarginaler, säger Åsa Odell, ordförande i LRF Kött.

Enligt nya siffror från LRF ökar merkostnaderna för köttproducenterna med sex till nio procent. För att täcka upp för böndernas merkostnad anser LRF att priserna på kött måste öka. En 200 grams kotlett skulle i så fall öka 1,50 kronor i pris medan en biff blir 3,50 kronor dyrare och priset på en lammytterfilé ökar med 5,50 kronor.

ANNONS

Jan Forsell, ordförande i Sveriges Nötköttproducenter, säger att krisen i svensk köttproduktion kan bli långvarig om ingenting händer.

- Kostnadsökningarna gör att man inte vågar köpa kalvar och föda upp, då får vi stora problem nästa år. Konsumenterna måste stötta de svenska köttproducenterna, vi klarar inte av det själva, säger han.

LRF vädjar också till konsumenterna att efterfråga svenskt kött på restauranger. I dagsläget är 80 procent av köttet som serveras på restauranger importerat.

Under valrörelsen har regeringen lagt fram ett förslag om att kommuner och landsting inte ska kunna köpa in utländskt kött som inte uppfyller samma krav som svenskproducerade livsmedel, ett förslag LRF välkomnar.

TT

Fakta: LRF:s prognos för merkostnader

För en grisproducent ökar kostnaderna för strö och foder med 4–5 kronor per kilo räknat på djurets slaktvikt.

En nötköttsproducent får en merkostnad på 9–15 kronor per kilo slaktvikt.

Lammproducenter får en merkostnad på mellan 12 och 26 kronor per kilo slaktvikt.

Källa: LRF

ANNONS