Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Inrikesminister Mikael Damberg (S) under tisdagens debatt.

Politiskt tryck på höjda terrorstraff

Flera partier vill skärpa straffen ytterligare för terroristbrott. Sverigedemokraterna vill även att IS-svenskar ska kunna straffas retroaktivt.

När riksdagen debatterade den heta frågan om fångna IS-svenskar i Syrien, var det inget parti som ville att myndigheterna aktivt agerar för att de ska tas hem till Sverige.

- De som reste ned för att ansluta sig till IS visste vilken mördarsekt de anslöt sig till, sade inrikesminister Mikael Damberg (S).

Regeringens linje är att en internationell tribunal bör upprättas på plats i Syrien och Irak, något som även andra partier stödjer.

Det råder också samförstånd om att Sverige har ett ansvar för barn till IS-svenskar. Vad det ansvaret innebär i praktiken framgick inte i debatten.

- Barn ska aldrig ses som skyldiga för vad deras föräldrar gjort, sade regeringspartiet Miljöpartiets företrädare Rasmus Ling.

Inga löften

Enligt inrikesministern finns möjlighet att ge "konsulärt stöd" till IS-familjer som lyckas ta sig till svenska ambassader eller konsulat.

- Om det kommer en familj med barn som har svensk anknytning så kommer det att prövas väldigt seriöst, säger Damberg till TT.

Han vill dock inte ställa ut några löften om att sådana familjer kommer att få hjälp att komma till Sverige.

Linda Westerlund Snecker (V) tycker att Sverige "ska möjliggöra" för barn att återvända.

- Det handlar om ungefär 40 svenska barn som finns i IS-kontrollerade områden i Syrien. Det är barn som svälter, utan tillgång till sjukvård, utan skolgång och utan någon slags trygghet, säger hon.

Dömas för människorov

Kristdemokraterna vill att de svenska barn som tvingats resa ner till IS ska omhändertas av svenska myndigheter om de återvänder.

- Och föräldrar som tagit med sina barn till dödskulten ska åtalas för människorov eller människohandel i enlighet med de lagar som finns, säger Andreas Carlson (KD).

Hittills har inga återvändande svenskar som stridit för Islamiska staten dömts i Sverige. En lag som ska kriminalisera samröre med och delaktighet i terroristorganisationer är på gång, men är tänkt att träda i kraft först senare i år.

Sverigedemokraterna kräver att den lagen ska gälla retroaktivt. Det finns dock ett förbud i grundlagen mot retroaktiva straff.

Fick kritik

- De partier som anser sig ha för fina principer för att fatta nödvändiga politiska beslut kan sedan förklara för anhöriga till terrorismens offer hur fina ni är med era principer, sade Adam Marttinen (SD).

Han hävdar att riksdagen har möjlighet att göra undantag från retroaktivitetsförbudet, men medger samtidigt att det krävs en utredning och att en grundlagsändring kan bli nödvändig. Det skulle innebära att det dröjer flera år innan någon kan dömas retroaktivt.

Flera partier, bland dem SD och M, anklagade regeringen för att vara saktfärdig när det gäller att lägga fram överenskomna lagförslag i kampen mot terrorn.

- Det har försatt Sverige i en allvarlig situation, sade Moderaternas Johan Forssell.

Vill höja straff

Han tror att det blir svårt att fälla återvändande IS-svenskar med dagens lagstiftning.

Forssell tycker också att den lag som nu är på väg om att kriminalisera samröre med terrororganisationer har brister. Han pekar på att högsta straff, om brottet inte anses grovt, är två år och anser att det är "provocerande."

Regeringen vill dock höja straff när det gäller terrorlagstiftningen i övrigt. En utredning väntas lägga fram sådana förslag i slutet av mars.