Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Skotthål på den plats där en 20-årig man med Downs syndrom blev ihjälskjuten av polis i samband med att han bar ett leksaksvapen.

Polisskjutningen: "Måste utredas oberoende"

Händelsen, där en 20-årig autistisk man med Downs syndrom sköts ihjäl av polis i Stockholm i förra veckan, utreds nu av åklagare vid särskilda åklagarkammaren. Men advokater från advokatfirman Hurtig och Partners ser flera problem och efterlyser en oberoende nationell central enhet som står fri från polisen.

Med våldsmonopolet ligger också ett ansvar att låta sig fullt ut utredas, skriver de på Dagens Nyheters debattsida och understryker att människor som misstänks för våld med dödlig eller mycket allvarlig utgång häktas i normalfallet – men att poliser oftast inte ens tas ur tjänst.

Enligt advokaterna bör den nationella centrala enheten bestå av både erfarna polisutredare och kriminaltekniker samt jurister utan polisiär bakgrund. De föreslår också offentligt publicerade riktlinjer för hur utredningen ska gå till samt att det ska finnas en advokat som ska vara allmänhetens ombud.