Nu avslutas den särskilda händelse som pågått sedan januari i Malmö, säger stadens polismästare Stefan Sinteus. Arkivbild.
Nu avslutas den särskilda händelse som pågått sedan januari i Malmö, säger stadens polismästare Stefan Sinteus. Arkivbild.

Polismästaren: "Många har blivit lagförda"

Polisens särskilda händelse i Malmö har avslutats. Stadens gator har, trots olösta mord och skottlossningar, blivit lugnare enligt polisen.

ANNONS
|

Under loppet av två år har 14 personer skjutits till döds i Malmö. Än fler har skottskadats och polisen tog tidigt i år beslut om en så kallad särskild händelse.

- När man beslutar om en särskild händelse så är det för att organisera resurserna utåt, säger Malmös polismästare Stefan Sinteus till TT.

I december 2016 kunde Malmöpolisen räkna till sju dödsskjutningar under året och än fler skottlossningar. Beslutet om en särskild händelse togs månaden därpå och gällde för hela region Syd, även om största delen av de grova våldsbrotten skett i Malmö.

ANNONS

70-tal häktade

Men med drygt en vecka kvar till årsskiftet avslutar polisen perioden och återgår till att hantera de grova brotten inom den ordinarie linjeverksamheten.

- Vi känner att vi har balanserat upp det som hänt i Malmö rätt så kraftfullt. Även om det fortfarande är spänt mellan vissa grupperingar så känns det mer stabilt just nu, säger Stefan Sinteus.

Enligt Stefan Sinteus har polisens riktade arbete mot gängkriminella gett resultat. Ett 70-tal personer är häktade och vid mitten av sommaren kunde polisen se ett trendbrott, färre skottlossningar och färre mord begicks jämfört med det tidigare halvåret.

- De som varit riktigt unga har socialtjänsten omhändertagit. Vi frontar dessa personer dagligen och många har blivit lagförda, säger han.

Många olösta mord

Samtidigt sitter polisen fortfarande med en rad olösta grova brott. Malmös kriminella nätverk har inte förändrats avsevärt jämfört med föregående år, där polisen beräknar att ungefär 200 personer ingår.

ANNONS

- Vi har en problematik i Malmö där vi har ett antal unga personer med ett högt våldskapital.

I slutet på november sköts en 20-årig man till döds och en 22-åring skadades svårt på Eriksfältsgatan i Malmö. Innan dess hade det gått drygt fem månader sedan den senaste dödskjutningen. Det tyder på ett trendbrott, enligt polisen.

- Nu har det lugnat ner sig på gatorna. Det är dock fortsatt förstärkning kvar i de mord som vi arbetar med, säger Stefan Sinteus.

TT

ANNONS