Polisförbundets ordförande Lena Nitz. Arkivbild.
Polisförbundets ordförande Lena Nitz. Arkivbild.

Polisförbundet: Anställ norska poliser i Sverige

I Norge finns det ett överskott på poliser, i Sverige är det polisbrist. Nu vill Polisförbundet att regeringen utreder möjligheterna att anställa norska poliser i Sverige.

ANNONS
|

Medan det i Sverige är svårt att fylla platserna på polisutbildningen och allt fler poliser slutar i förtid är situationen i vårt i grannland en annan.

- I Norge har de fler poliser än de planerar att anställa. De är nyutbildade, otroligt motiverade och letar polisarbete, säger Lena Nitz, Polisförbundets ordförande.

Enligt Polisförbundet finns det drygt 250 utbildade poliser som inte har fått jobb inom den norska Polismyndigheten. De har genomgått inträdesproven för att få en plats på utbildningen vilket efter tre år resulterar i en kandidatexamen.

ANNONS

Komplettera utbildning

Polisförbundet vill därför att regeringen utreder om norska poliser efter kortare kompletterande utbildning i Sverige skulle kunna anställas som svenska poliser.

- I polisbristens spår måste vi vända på varenda sten för att öka bemanningen, det här kan vara en pusselbit, säger Lena Nitz.

2024 ska antalet medarbetare hos Polismyndigheten ha ökat med 10000, enligt den politiska ambitionen. Ungefär 7000 av dessa ska vara poliser, resten civil personal. Men långt fler än så, upp till 22000 personer, behöver komma in i rekryteringsprocessen för att kompensera för personal som går i pension eller slutar av andra anledningar, enligt polisens egna beräkningar.

Polisbrist

Samtidigt har antalet poliser som sagt upp sig årligen ökat. Antal poliser per 100000 invånare har minskat. I december 2017 låg siffran på 195, att jämföra med 208 samma tid 2012.

Lena Nitz menar att polisen i Sverige under lång tid har varit underfinansierad och lågprioriterad av båda de politiska blocken. Vilket kan göra det svårt att uppfylla de politiska målen.

- Vi vet att vi ska vara i princip 7000 fler poliser i svensk poliskår 2024, och det är en utmaning när vi inte fyller utbildningsplatserna och inte gör tillräckligt för att behålla de poliser vi har i dag. Det kommer ta lång tid innan vi har den poliskår som krävs för att klara hela vårt uppdrag, säger hon.

ANNONS

Polismyndigheten skriver i en kommentar till TT att det har ett nära operativt samarbete med sina norska kollegor och att de kontinuerligt arbetar för att för att utveckla samarbetet.

"Under senare år har flera överenskommelser träffats som kommer att fortsätta utveckla detta samarbete. Polismyndigheten tycker att det är bra att det väcks nya idéer om hur svensk polis kan öka sin operativa förmåga. Det finns i dag inga planer på att öppna upp för att anställa poliser som har utbildats i andra länder. För att anställas som polis krävs enligt nuvarande lagstiftning att den anställde har svenskt medborgarskap."

TT

ANNONS