Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kommissarie Glen Sjögren arbetar i polishuset i Rosengård.

Poliser om nye rikspolischefen

Den nye rikspolischefens polisiära bakgrund uppskattas av poliskollegor. TT har pratat med poliser i Malmö och Stockholm om valet av Anders Thornberg. På Södermalm, där han en gång var verksam, får han ett eget skåp.

- Vi följde presskonferensen och var rätt spända på vem som skulle komma. Spontant är kollegor positiva, men det är upp till bevis, säger Glen Sjögren, kommissarie i polisområde Malmö öster.

TT: Vad tror du om Anders Thornberg som rikspolischef?

- Jag tror att det kan bli bra, han har ju erfarenhet av polisiär verksamhet genom tjänsten på Säkerhetspolisen och vet hur vi tänker och jobbar. Redan där är det ett plus, säger Glen Sjögren.

"Hade hoppats på det här"

Jonatan Örstrand är kommunpolis i Malmö norr och han är också positiv.

- Jag har en god uppfattning om Anders Thornberg, det ska bli spännande att se vad han kommer att bidra med.

Jonatan Örstrand tror att en bra ledare kan leda vilken organisation som helst men tycker det är välkommet att den nye chefen är en person med polisiär bakgrund.

Peter Ågren, chef för lokalpolisområdet Södermalm i Stockholm, håller med.

- Jag hade hoppats på det här, för jag tycker han är en bra representant och har en bra bakgrund som känns gedigen ur ett polisperspektiv. Jag tror inte det går för någon som inte varit polis att förmedla känslan och den verklighet som poliserna jobbar i. Den bilden kan man inte skaffa sig genom studiebesök utan den bör man ha levt med, säger han.

Resurserna viktigast

TT: Vad är viktigast för honom att prioritera?

- Resurs- och lönefrågan. Att höja statusen för polisyrket, det är nog det absolut viktigaste nu. En långsiktig, strategisk plan för det arbetet, säger Glen Sjögren.

Peter Ågren är inne på samma spår.

- Det primära är att få en balans mellan uppgiften och resursen, att få resurserna att räcka till det allra viktigaste.

TT: Hur var det med Dan Eliasson som rikspolischef?

- De gånger jag träffat honom har han gett ett bra intryck, och han har haft ett jättesvårt jobb, säger Glen Sjögren.

Peter Ågren hade heller inga problem med Eliasson.

- Det var en oerhört tuff uppgift att leda in polisen i den nya organisationen med flera andra personer som påpekat att budgeten verkar lite tunn.

TT: Fick han oförtjänt mycket kritik?

- Det tycker jag.

Får ett skåp på Söder

Enligt Jonatan Örstrand spelar det dock rent konkret mindre roll för poliser på gatan vem som är rikspolischef.

- Jag har svårt att se kopplingarna till oss på lokalpolisområdesnivå. Det är så långt däremellan, där är många chefsbefattningar däremellan som sätter sin prägel, säger han.

Anders Thornberg har själv varit verksam som polis på Södermalm i Stockholm, och på polisstationen är reaktionen överlag positiv.

- Det är klart att han får lite extra pluspoäng eftersom han kommer från Södermalm, så vi ska väl ställa ordning ett skåp åt honom så han får komma hit och byta om, om han vill följa med ut någon gång. Han är välkommen, säger Peter Ågren.