Polisen varnar: Falska sms skickas till föräldrar från deras ”barn”

Polisen i region Väst varnar för en ny form av sms-bedrägerier som cirkulerar. Det är en form av mass-sms som som ser ut att komma från barn som har en trasig eller skadad mobil och vädjar till sin föräldrar för hjälp med att betala en räkning.

ANNONS
|

I höst har en ny form av bedrägeri spridit sig runt om i landet. Polisen kallar det för social manipulation och varnar nu för förfarandet. De första fallen fick de in i september.

– Vid månadsskiftet hade vi ett 40-tal ärenden, men de ligger under olika brottskoder, så det är garanterat fler fall, säger Elin Syberg Falguera, brottsförebyggare vid polisens bedrägerisektion i region Väst.

Bedrägerierna består i att personer får sms som ser ut att komma från ett ”barn”, som vill att föräldern lägger in deras nya eller tillfälliga mobilnummer i sin mobil. Svarar man på smset kommer snabbt en önskan om att få hjälp att betala en räkning.

ANNONS

– Den här typen av bedrägerier går i vågor. För ett år sedan var det ”barnbarn” som ringde sina mor- och farföräldrar för att förmå dem att ge ”barnbarnen” pengar, säger Elin Syberg Falguera.

 Elin Syberg Falguera, brottsförebyggare vid polisens bedrägerisektion i region Väst, säger att man aldrig ska skicka pengar till någon innan man fått bekräftat att det är rätt person som får dem.
Elin Syberg Falguera, brottsförebyggare vid polisens bedrägerisektion i region Väst, säger att man aldrig ska skicka pengar till någon innan man fått bekräftat att det är rätt person som får dem. Bild: Polisen

Hon säger att det nu rör sig om utskick av sms istället för att bedragarna ringer upp. Men hur telefonnumren väljs ut vet polisen inte.

Historierna ser likadana ut

Anmälningarna de fått in har varit från föräldrar som kan har barn i 20-årsåldern och däromkring.

– Vi vet inte om bedragarna medvetet har riktat in sig mot den målgruppen. Det kan ju vara så att de har skickat ut mass-meddelande, men att personer som inte har barn, eller som synar bluffen, helt enkelt bara raderar meddelandet utan att anmäla, säger Elin Syberg Falguera.

Hon berättar att historierna är ungefär likadana: personer får sms där det står ”Hej mamma jag har ett nytt nummer” eller ”min mobil är vattenskadad”. Men när föräldern vill ringa upp så är ursäkten att ljud och bild inte fungerar och att det inte går att ringa.

– Sen är det alltid en faktura som är på väg till inkasso som ska betalas och eftersom telefonen inte fungerar, så fungerar inte deras bank-id, så de kan inte betala.

ANNONS

Summorna det har handlat om har legat på mellan 10 000 och 20 000 kronor.

Falska sms cirkulerar i landet nu.
Falska sms cirkulerar i landet nu. Bild: GP

Vill ha pengar skickade till utlandet

Enligt Elin Syberg Falguera har föräldrar som svarat på sms:et inte ställt tillräckligt med följdfrågor när de undrat vem det är som skriver, utan nöjt sig med svar som ”ditt äldsta barn”.

– Det senaste vi sett är att det är någon form av utlandsbetalning som ska ske, och tack och lov känner jag inte till något fullbordat ärende, för är där det brukar stanna.

Hon säger också att smsen har ett bra språk och en personligt anpassad konversation med sina offer. Men vilka som ligger bakom kan de inte in gå på.

– Det finns personer som är väldigt bra på social manipulation, som man kan misstänka ligger bakom de här fallen med.

För att skydda sig rekommenderar polisen att man kontrollerar att man skickar pengar till rätt person.

– Ring upp barnet på det gamla numret för att dubbelkolla historien. För det gamla numret funkar ju, eftersom smset är falskt. Ställ en kontrollfråga som ens barn bara kan svara på, som vad heter vår hund, säger Elin Syberg Falguera.

Falskt mejl om sexbrott är i omlopp

Även andra bedrägeriförsök har upptäckts den senaste tiden. Däribland mejl som ser ut som ser ut att komma från rikspolischefen och Europol där mottagaren anklagas för olika sexuella övergrepp. De ombeds sedan klicka på en länk och betala en summa för att slippa åtal.

ANNONS

Elin Syberg Falguera berättar att det har kommit in oroliga personer till polisen med mejlet utskrivna, och som undrar vad det är och berättar att de är oskyldiga.

– Dessa mejla har skapat stor oro hos mottagarna, och om man inte klickar på länken, får de återkommande påminnelser, vilket gör att de känner sig extra utsatta, menar Elin Syberg Falguera.

Polisen i Väst har startat en sida på Facebook som heter Polisen Väst - bedrägeri, där de lägger ut information om nya bedrägerier och tillvägagångssätt och hur man kan skydda sig sig.

ANNONS