Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tidigare i veckan gjordes en insats mot olagliga körskolor. Arkivfoto.

Polisen slog till mot olagliga körskolor

Södertäljepolisen har tillsammans med flera myndigheter gjort en insats mot olagliga körskolor.

Polisen, Transportstyrelsen, Trafikverket och Skatteverket genomförde en gemensam insats där Södertäljepolisen slumpvis stoppade både röd- och grönskyltade bilar. Röd övningskörningsskylt innebär att bilen är knuten till en körskola; gröna skyltar har de som övningskör privat.

Av fyrtio kontrollerade bilar upptäcktes sex fall där man misstänker att illegal körutbildning bedrivits.

- En del har köpt gamla körskolebilar och har dubbelkommando, en del kör i vanliga bilar, säger Magnus Köhler på Södertäljepolisen.

Han konstaterar att det handlar om svarta pengar.

- Men också om att de här personerna inte har någon utbildning. Klarar eleverna uppkörningen så kommer de ut i trafiken som sämre förare.

De som stoppades misstänks för olovlig körning och tillåtande av olovlig körning. En del av eleverna hade uppkörning bokad, men i flera fall har körkortstillståndet nu återkallats.

- De som utgett sig för att vara lärare kommer att granskas av Skatteverket och andra myndigheter, så de kan komma att misstänkas för ytterligare brott, säger Magnus Köhler.

Det går inte att säga att fenomenet med illegala körskolor har ökat, men Trafikverket misstänker att det är vanligare i kommuner där eleverna kan göra uppkörningsprov. Polisinsatsen i Södertälje är inte den sista – myndigheterna kraftsamlar för att fortsätta arbetet med att komma åt illegala körskolor.

- Vi kommer att kontrollera hårdare framöver, säger Magnus Köhler.