Avspärrningar vid Stockholms slott i samband med besöket av USA:s dåvarande president Barack Obama 2013. Arkivbild.
Avspärrningar vid Stockholms slott i samband med besöket av USA:s dåvarande president Barack Obama 2013. Arkivbild. Bild: Leif R Jansson / TT

Polisen om toppmötet: lämna bilen hemma

Den som ska resa i Stockholmstrafiken de kommande dagarna gör bäst i att lämna bilen hemma – och ska du till Arlanda bör du vara ute i väldigt god tid. Det säger polisen med anledning av det stundande Osse-mötet.

ANNONS

USA:s utrikesminister Anthony Blinken och hans ryske kollega Sergej Lavrov är två av deltagarna som kommer att närvara när OSSE (Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa) träffas för ett möte på Arlanda med start på onsdag.

Mötet innebär att polisen kommer att vidta en rad säkerhetsåtgärder som kommer att påverka trafiken både till och från Arlanda men också i centrala Stockholm.

– Vårt uppdrag är att säkerställa att mötet kan genomföras på ett tryggt och säkert sätt för både tillresta delegater och allmänheten i Stockholm, säger Per Fahlström, presstalesperson på polisen.

– Arbetet med säkerhet innebär bland annat att vi fattar beslut om avspärrningar, trafikomläggningar, förbud att flyga drönare på vissa platser och annat.

ANNONS

Ställ bilen

Till följd av detta rekommenderar polisen att den som ska resa i de berörda områdena lämnar bilen hemma mellan 1 och 3 december. För den som ska med ett flyg på Arlanda gäller det att räkna med att det kan ta betydligt längre tid än vanligt att ta sig till flygplatsen.

– Det är mycket eskortering, folk som ska förflyttas till olika ställen och så. Det kan så klart göra att det blir trafikstörningar, men vi gör allt för att det ska bli så lite samhällspåverkan som möjligt.

"Många poliser"

Fahlström säger att insatsen är i samma storleksordning som under USA:s dåvarande president Barack Obamas besök i Stockholm 2013, men vill inte gå in på detaljer kring hur många poliser som arbetar med kommenderingen.

– Men det är många poliser som arbetar med det här, säger han, och tillägger att Stockholmspolisen även har lånat in personal från andra regioner.

Sverige har ordförandeskapet i OSSE , vilket innebär att en rad prominenta gäster kommer att närvara när organisationen möts på Arlanda i Stockholm med start i morgon.

Fakta: Osse

Fullständigt namn: Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa/Organization for Security and Co-operation in Europe.

Grundades: 1975.

Medlemmar: alla länder i Europa utom Kosovo samt USA, Kanada, Kazakstan, Kirgizistan, Tadzjikistan, Turkmenistan, Uzbekistan, Mongoliet, Ryssland, Turkiet, Azerbajdzjan och Armenien.

Ordförandeland: Sverige tog över ordförandeskapet den 1 januari 2021. Polen tar över ordförandeskapet efter årsskiftet.

Syfte: Verksamheten riktar i huvudsak in sig på konfliktförebyggande åtgärder, skydd för nationella minoriteter, mänskliga rättigheter, stöd till demokratiuppbyggnad, rustningskontroll samt förtroende- och säkerhetsskapande åtgärder.

Källa: Osse, riksdagen

ANNONS