Vid en presskonferens slog polisens internutredare fast att rikspolisen borde överväga att sparka Mats Löfving. Arkivbild
Vid en presskonferens slog polisens internutredare fast att rikspolisen borde överväga att sparka Mats Löfving. Arkivbild Bild: Marko Säävälä/TT

Polisen kritiserar pressträff om Mats Löfving

Polisens särskilda utredare slog vid en presskonferens fast att rikspolischefen borde överväga att sparka regionpolischef Mats Löfving. Timmarna senare hittades Löfving död. Polisen slår nu fast att den offentliga kritiken "avviker" från det normala, skriver Expressen.

ANNONS

Den tidigare regionpolischefen i Stockholm hittades död i sitt hem på kvällen den 22 februari.

Runar Viksten, som av rikspolischefen satts att granska polismyndighetens hantering av turerna kring Mats Löfving och underrättelsechefen Linda Staaf, hade tidigare samma dag presenterat sina slutsatser.

Vid en presskonferens slog han fast att Löfving varit jävig i flera beslut rörande Linda Staaf, med vilken han påståtts ha haft en relation. Viksten föreslog att rikspolischefen skulle "överväga att skilja Mats Löfving från sin tjänst".

"Ofördelaktiga omdömen"

Drygt tre månader efter Löfvings död är polisen nu klar med den utredning som initierades efter att dödsfallet anmäldes till Arbetsmiljöverket. Rapporten skickades in till myndigheten på fredagen.

ANNONS

I rapporten står enligt Expressen att ”genom utredarens rapport blev ofördelaktiga omdömen rörande Mats Löfvings egenskaper som chef exponerade”.

Utredarna konstaterar att det offentliga sätt som kritik och integritetskänsliga uppgifter presenterades på "avviker" från hur polisen vanligtvis hanterar personalärenden.

I utredningen står också att Mats Löfving informerades om innehållet i rapporten ett par dagar före pressträffen för att vara förberedd, och att chefer dagen innan pressträffen samtalade med honom för att "ta hand om eventuell oro".

Vidare noteras att arbetsmiljön efter Mats Löfvings död präglades av "känslor som förstämning, ilska, sorg, frustration, skuld och skam".

"Det forum jag hade"

Runar Viksten säger till TV4 Nyheterna att han anser att hans personliga agerande överensstämmer med det uppdrag han fått av Polismyndigheten.

– Det var mitt uppdrag, jag skulle presentera utredningen. Det gjorde jag i den här formen och det var självklart med tanke på det mediala trycket som var, säger han.

– Det var det forum jag hade att tillgå. Redan tidigt i utredningen så frågade många när presskonferens skulle hållas.

Mats Löfvings närmaste chef Mattias Wahlstedt, biträdande avdelningschef på rättsavdelningen vid polismyndigheten, gjorde efter dödsfallet en anmälan till Arbetsmiljöverket. Myndigheten ska nu granska polisens utredning.

Fakta: Turerna i polisledningen

December 2022: Expressen avslöjar att Mats Löfving, regionpolischef i Stockholm och ställföreträdande rikspolischef, ett år tidigare polisanmäldes för grov fridskränkning, olaga förföljelse och ofredande. Ytterligare en anmälan från september 2020 gällde misshandel.

Det utpekade brottsoffret i båda anmälningar var Linda Staaf, då underrättelsechef vid nationella operativa avdelningen (Noa). Staaf har själv nekat till att ha utsatts för brott. Båda anmälningarna lades ned.

Uppgifter gör gällande att Löfving och Staaf har haft en relation, och ett par dagar senare meddelar Åklagarmyndigheten att man inlett en en förundersökning om grovt tjänstefel. Utredning gäller Löfvings beslut att anställa Linda Staaf 2015 och tilldela henne ett tjänstevapen 2020.

Dagen efter beskedet ger rikspolischef Anders Thornberg den externa utredaren Runar Viksten i uppdrag att göra en "fullständig genomlysning" av härvan i polisledningen. Samtidigt meddelas att Mats Löfving tillfälligt fått andra arbetsuppgifter.

1 februari 2023: Löfving delges misstanke om grovt tjänstefel i samband med tillsättningen och beslutet om tjänstevapen.

22 februari: Runar Viksten presenterar sina slutsatser vid en presskonferens. Enligt utredaren var Löfving jävig när han höjde Linda Staafs lön och i tre andra beslut, men inte vid tillsättningen 2015. Viksten ansåg att rikspolischefen skulle överväga att skilja regionpolischefen från hans tjänst.

På kvällen den 22 februari hittas Mats Löfving död i sitt hem i Norrköping. En förundersökning om brott inleds men läggs ned. Slutsatsen är att det är "uteslutet att någon annan orsakat hans död".

ANNONS