Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Polisen jagar ovanlig silvertejp

Offren i dubbelmordet i Mantorp tvingades ta ut pengar innan de bands med silvertejp och mördades. Polisen ska nu topsa flera hundra personer och leta efter en mystisk raggarbil.

Det var den 11 juni som det äldre paret mördades på sin gård utanför Mantorp i Mjölby kommun. Klockan 16.10 gjordes flera uttag från makarnas konto från en Swedbank-bankomat på Husbyvägen i Borensberg, drygt tre mil från mordplatsen.

Polisen uppger att en stor summa pengar tagits ut, och att den som tog ut pengarna färdades dit i en silverfärgad Volvo S40, årsmodell 2005.

- Antingen är det makarna själva som tvingats göra uttaget, eller en gärningsman som tagit ut pengarna. Det finns flera bankomater som är närmare makarnas bostad, och det är intressant varför man väljer just den här automaten. Det finns inga skyltar mellan Mantorp och Borensberg och det här kan tyda på att gärningsmännen kunde området, säger Pär Andersson, chefsåklagare vid Åklagarkammaren i Linköping.

Mintgrön raggarbil

Flera vittnen har också uppgett för polisen att en mintgrön eller turkosfärgad amerikanare, eller "raggarbil", stått parkerad vid makarnas fastighet både på morddagen och dagen innan. Under helgen arrangerades cruisingträffen Bug Run vid racerbanan Mantorp park, och polisen tror att bilen kan ha varit där.

Åklagaren bekräftar nu även att offren bands med tejp innan de mördades.

- Det här var en avrättning. Det är så pass kraftigt våld som använts att jag kan säga det med säkerhet. Båda offren har blivit kraftigt bundna med tejp, men exakt hur tejpen suttit vill jag inte gå in på. De har tejpats på ganska speciella ställen, säger Pär Andersson.

Gärningsmännen har använt sig av en vanlig typ av 15 millimeter tjock svart eltejp, men också en ovanlig silvertejp som är 50 millimeter tjock. Utredarna har besökt 30 olika butiker och pratat med tejpimportörer men vet fortfarande inte var den säljs.

- Det här betyder inte att tejpen inte säljs i Sverige. Vi vill gärna att folk hör av sig om de vet var tejpen säljs någonstans. Det kanske är på en viss butik någonstans i landet, och alla sådana tips kan hjälpa oss på vägen, säger Pär Andersson.

Stor DNA-undersökning

Polisen räknar med att topsa omkring 1 500 personer för att matcha resultaten med de DNA-fynd som gjorts på brottsplatsen. De flesta av dem som har valts ut för undersökning är människor som befunnit sig i området vid mordtillfället, och vars mobiltelefon kopplat upp mot närmaste mast.

- Det här är så klart integritetskränkande, men vi hoppas att allmänheten har förståelse med tanke på vilket grovt brott som begåtts, säger Pär Andersson.

Åklagaren uppmanar alla som har tips om någon av bilarna, tejpsorten eller bankomatuttaget att kontakta polisen via 11414.

De två personer som anhölls misstänkta för mordet i slutet på juni är fortfarande inte helt avskrivna från utredningen.