Polisen tipsades två dagar före den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen marscherade i en tillståndslös demonstration i Göteborg på söndagen. Men tipset glömdes bort.
Polisen tipsades två dagar före den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen marscherade i en tillståndslös demonstration i Göteborg på söndagen. Men tipset glömdes bort.

Polisen glömde bort tips om nazidemonstration

Polisen fick ett anonymt tips två dagar före nazistdemonstrationen i Göteborg i söndags – men tappade bort det. Det bekräftar chefen för polisens kommunikationscentral, Daniel Norlander.

ANNONS
|

- Vi har brustit i rutinerna, säger Daniel Norlander till GT.

Det var ETC i Göteborg som först avslöjade att ett enskilt, anonymt tips kom in till polisen på fredagen, två dagar innan det att nazister demonstrerade utan tillstånd i centrala Göteborg. Tipset skickades dock aldrig vidare till den operativa ledningen som i och med det inte fick en chans att göra en bedömning.

ANNONS

Om det hade förändrat något i sak vad gäller polisens agerande i söndags är oklart. Polisområdeschef Erik Nord i Storgöteborg står fast vid sin ståndpunkt att det var korrekt att inte ingripa, men säger att om man haft mer framförhållning hade man kunnat kalla in mer personal.

- Hade vi vetat om att den skulle komma hade vi varit betydligt fler personal på plats. Då hade vi förmodligen kunnat styra lite grann över hur vi ska agera, säger Nord till GT.

"Test av polisens förmåga"

I Nordiska motsåndsrörelsens (NMR) podcast säger gruppens ledare att söndagens demonstration var ett test av polisens förmåga att ingripa. Polischef Erik Nord har nämligen tidigare uppgett att man inför en demonstration den 30 september sett över rättsläget för att bättre kunna ingripa mot hets av folkgrupp.

"Vi visade i dag helt enkelt att det bara var tomma hot", säger NMR-ledaren i en ljudinspelning som DN tagit del av.

NMR hånar också polisen för att de inte kände till demonstrationen i förväg.

Kritik från Lööf (C)

Att polisen inte ingrep när ett 50-tal nazister, bland annat med NMR:s flagga, genomförde demonstrationen trots att den saknade tillstånd, har väckt kritik från politiskt håll.

ANNONS

"Helt obegripligt att de tillåts demonstrera även utan tillstånd. Nu räcker det.", skrev exempelvis Annie Lööf (C) på Twitter.

Erik Nord har reagerat på Lööfs kritik och anser att politiker är för dåligt pålästa.

- Det är många av våra folkvalda politiker som kritiserar att vi följer de lagar som de själva är satta att stifta, för mig blir det obegripligt, säger han till SVT Nyheter Väst.

Oklart om lagbrott

Annie Lööf hänvisar i ett Twittersvar till Erik Nord bland annat till information om demonstrationer som finns på polisens webbplats.

"Jag kan den svenska grundlagen och starka demonstrationsfriheten", skriver hon, men konstaterar att demonstrationsfriheten också begränsas i lagen.

Enligt Erik Nord är det dock inte uppenbart att de deltagande nazisterna bröt mot någon lag. Däremot kan enligt polisen den eller de som anordnade demonstrationen ha gjort sig skyldiga till brott mot ordningslagen.

TT

Bakgrund: Därför får nazisterna marschera

Ett 50-tal nazister, utan demonstrationstillstånd, demonstrerade i Göteborg i går. Här förklarar experterna Eva-Maria Svensson, professor i rättsvetenskap vid Göteborgs universitet, och yttrandefrihetsexperten Nils Funcke hur rättsläget ser ut:

- Demonstationsfriheten är långtgående. Man kan inte stoppa någon från att demonstrera bara för att de har en speciell åsikt, säger Eva-Maria Svensson.

- Om någon utövar sina demokratiska fri- och rättigheter och det inte stör på sådant sätt att ordningen åsidosätts eller trafikstockning sker så ska polisen låta det fortgå, säger Nils Funcke.

- Så fort det begås ett brott kan polisen ingripa. Om man under en demonstration exempelvis uttrycker en åsikt som kan vara brottslig så kan polisen ingripa. Då kan det gå under hets mot folkgrupp, säger Eva-Maria Svensson.

- Enda anledningen till att polisen kunde ha stoppat dem är om det uppstod trafikstockning eller allmän störning av betydelse. Lite småirritation och bilar som tutar är inte tillräckligt, säger Nils Funcke.

- Om du vill vara garanterad att få en särskild plats, till exempel Götaplatsen mellan klockan 15–16 på första maj, så gör du bäst i att söka tillstånd eftersom du då får första tjing på den ytan, säger Nils Funcke.

ANNONS