Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bilbränder släcktes på 20 platser i Göteborg. Här syns förstörda bilar vid Frölunda torg.

Polisen: Bränderna kan vara organiserade

Polisen misstänker att bilbränderna i Västsverige kan vara organiserade via sociala medier. Det har brunnit på flera ställen i Göteborgsområdet, men även i Trollhättan, Lysekil och Falkenberg.

Det första larmsamtalet kom strax efter klockan 21, sedan duggade samtalen tätt. Cirka 80 bilar har brunnit i regionen och polisen misstänker att bränderna kan vara koordinerade via sociala medier.

- Enligt vittnesuppgifter som vi har fått in från de olika platserna har folk överhört samtal mellan ungdomarna som har härjat där, säger Hans Lippens.

Polisen har gjort en anmälan om uppvigling och utreder om bränderna har någon koppling till varandra.

- Vi kan inte utesluta att det finns ett samband, säger Hans Lippens.

Skola utsatt i Trollhättan

Räddningstjänsten fick rycka ut till cirka 20 platser i Göteborgsområdet, bland annat Gårdsten, Hjällbo och Frölunda. I Falkenberg har ungdomar kastat sten och eldat och i Lysekil rör det sig om mopeddäck som har brunnit.

Även i Trollhättan var det stökigt. Där har vägar blockerats av ungdomar som kastat sten mot polisen och minst sex bilar har brunnit.

- Där har även Kronogårdens skola utsatts för skadegörelse med rutor som har blivit krossade och busshållplatser där vindskydden har blivit skadade, säger Hans Lippens.

Även i Skåne

Flera boende vittnar om maskerade ungdomar som befunnit sig på platserna och sedan sprungit därifrån, men polisen har inte gripit någon.

- Det finns ingen gripen, tyvärr inte. Det vi gör nu är att vi har poliser i området för trygghetsskapande, men vi tar också in vittnesuppgifter och iakttagelser från folk som vill ge tips, säger Hans Lippens.

Det finns inga uppgifter om att någon person ska ha kommit till skada.

Även i region Syd kom det larm om bilbränder under måndagskvällen, om än inte i lika stor utsträckning som i Västsverige. Bilar har brunnit i Malmö och i Helsingborg.

- Det är inte helt ovanligt att vi har bilbränder här. Jag tror inte att detta har någonting med bränderna i Göteborg att göra. Men vi följer såklart det som händer i Göteborg och är det så att vi märker att det är någonting på gång så kommer vi såklart att reagera på det, säger Fredrik Bratt, presstalesperson vid polisregion Syd.