Mannen är representant i Sverige för det prokurdiska oppositionspartiet HDP, enligt Kurdo Baksi. Arkivbild.
Mannen är representant i Sverige för det prokurdiska oppositionspartiet HDP, enligt Kurdo Baksi. Arkivbild.

PKK-anklagad svensk anhållen – ber om hjälp

Den svenske medborgare i 45-årsåldern som har frihetsberövats i Turkiet har nu anhållits, misstänkt för kopplingar till PKK, enligt uppgifter till TT. Han vädjar om hjälp från svenska utrikesdepartementet.

ANNONS
|

Mannen greps i staden Diyarbakir i sydöstra Turkiet. På fredagen framkom det att han nu formellt har anhållits, enligt den svensk-kurdiske debattören och författaren Kurdo Baksi som har varit i kontakt med personer kring svensken.

Baksi har också fått en vädjan om hjälp från mannen:

"Jag vill ha hjälp från svenska ambassaden i Ankara och Sveriges utrikesdepartement i Stockholm. Jag är en oskyldig man. Jag representerar ett folkvalt parlamentariskt parti."

Enligt Kurdo Baksi är mannen affärsman och representant i Sverige för det prokurdiska oppositionspartiet HDP.

Turkisk polis och underrättelsetjänst hävdar att svensken kom till landet för möten med personer knutna till den olagligförklarade PKK-gerillan. Det påstås också att han har arrangerat PKK-aktiviteter i Sverige.

ANNONS

Turkiet har stridit mot terrorstämplade PKK i över tre decennier. Gerillarörelsen stred tidigare för en självständig kurdisk stat, men kräver i dag i stället ett mått av autonomi gentemot Turkiet.

UD har tidigare bekräftat att Sveriges generalkonsulat i Istanbul försöker få fram mer information från turkiska myndigheter och att mannen har fått ett juridiskt ombud.

Under fredagskvällen uppgav UD:s pressjour att generalkonsulatet står i kontakt med den frihetsberövades anhöriga men att inget nytt i övrigt har kommit till UD:s kännedom.

TT

ANNONS