Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det rådet stor personalbrist på häktet i Göteborg. Arkivbild.
Det rådet stor personalbrist på häktet i Göteborg. Arkivbild. Bild: Per Danielsson/TT

Personalbrist på häkte – krisavtal införs

Ett krisavtal har införts på häktet i Göteborg på grund av den akuta bristen på personal, rapporterar SVT Väst. Avtalet, som initierats av Kriminalvården, gör det möjligt att låna ut personal för att täcka upp bristen.

Nu måste 55 personer anställas omgående för att komma till rätta med situationen. Totalt har häktet i Göteborg cirka 300 anställda.

Enligt fackförbundet Seko leder personalbristen till att bara cirka hälften av de anställda är utbildade inom kriminalvård. Övriga får en två veckor lång utbildning innan de börjar.

– Det är många som är unga och omogna som anställs och dessutom utan utbildning vilket är en stor säkerhetsrisk, både för dem själva och för de intagna, säger Stefan Römer, ordförande Seko Kriminalvård väst, till SVT.

Att krisavtal införs är mycket ovanligt. Sedan häktet i Göteborg öppnades 1967 har det endast införts en gång, 2018.

– Vi gör allt vi kan för att få tag på personal och jobbar med det varje dag. Vi gör också insatser för att förbättra arbetsmiljön, säger Per Björkgren, chef Kriminalvården region väst.

En liknande trend syns i landet i stort. Kriminalvården behöver växa med nästan 4 250 årsarbetskrafter till 2025 och med sammanlagt nästan 6 800 till 2031, rapporterade SVT i augusti.