Ett 20-tal prideflaggor stals i Helsingborg. Arkivbild.
Ett 20-tal prideflaggor stals i Helsingborg. Arkivbild.

Person slogs i ansiktet under prideparad

Våld och sabotage har förekommit i samband med prideparader på flera håll i landet. I Karlstad blev en person slagen i ansiktet.

ANNONS
|

- De spottade på mig och träffade mig med en knytnäve i ansiktet, säger Hazel Svensson, som gick först i tåget, till Nya Wermlands-Tidningen.

Enligt Svensson var angriparna nazister, som sedan blev nedbrottade och förda därifrån av polisen.

Även i Kalmar skedde störningar under prideparaden. Medlemmar i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen väntade med banderoller i en korsning, där handgemäng uppstod med paraddeltagarna. Fem av nazisterna omhändertogs och en person greps. En anmälan har gjorts om både våld mot tjänsteman och våldsamt motstånd.

ANNONS

- Jag tycker att det fruktansvärt det som sker. Och det här är ytterligare en upptrappning från Nordiska motståndsrörelsen. Det är något som har pågått ett par år, säger Magnus Kolsjö, vice ordförande för intresseorganisationen RFSL, till TT.

När RFSL tidigare i år summerade det gångna året noterades ett 40-tal incidenter av liknande slag.

- Och nu har det skett ännu fler under sommaren. Att de riktar in sig på hbtq-rörelsen är väldigt tydligt, säger Kolsjö.

I Helsingborg klipptes 20-tal prideflaggor ned och stals inför lördagens parad, uppger lokala medier.

RFSL i Helsingborg har tidigare drabbats av flera attentat, bland annat har föreningens lokal beskjutits och i juni brände nazister upp flera prideflaggor.

TT

ANNONS