Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bild från polisens förundersökning mot de åtalade männen. Tre av dem misstänks ha förberett ett terrordåd i Sverige och samlat på sig stora mängder kemikalier, gasmasker och annan militär utrustning. Arkivbild.

Paus direkt i förhandling i terrormål

Förhandlingen mot de sex män som misstänks för terrorrelaterade brott i Sverige hann inte ens inledas, förrän det blev paus. Problem med tolkar till de åtalade, verkar vara anledningen.

Förhandlingen skulle ha inletts klockan 9.00, men redan efter en kort stund beslutade rättens ordförande om paus, då de uzbekiska tolkarna inte var på plats.

Förhandlingen, som kommer att pågå under tio dagar, inleds med åtalspunkten som rör "brott mot lagen om straff för finansiering av särskilt allvarlig brottslighet". Just detta fall handlar om en 34-årig man, som ska ha skickat nära 18 000 kronor utomlands – pengar som skulle komma IS verksamhet till gagn, enligt åklagaren.

De tre som misstänks för förberedelse till terrorbrott, en 46-åring och en 30-åring från Uzbekistan och en 39-åring från Kirgizistan, ska ha skaffat stora mängder kemikalier, gasmasker och annan militär utrustning. Enligt Säkerhetspolisens utredning har de inblandade männen planerat brotten via chattappar som Telegram och Whatsapp. Åklagaren anser att samtalen styrker att tre av männen planerade ett terrorattentat samt att de har koppling till IS.

Samtliga åtalade nekar till anklagelserna.

- Misstankarna mot min huvudman är fullständigt grundlösa. Det finns inget som helst rimligt skäl att väcka ett åtal mot honom, har 46-åringens advokat Thomas Olsson tidigare sagt till TT.

Männen står åtalade vid Solna tingsrätt men förhandlingen kommer att äga rum i säkerhetssalen vid Stockholms tingsrätt, där sådana som anses vara högriskmål hålls.