Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt (V) delar ut valsedlar till EU-valet vid Midsommarkransens gymnasium i Stockholm på valdagen.
Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt (V) delar ut valsedlar till EU-valet vid Midsommarkransens gymnasium i Stockholm på valdagen.

Partiledarna jagar väljare in i det sista

De är inte överens om hur EU bäst ska drivas, men en sak har partiledarna gemensamt. Alla hoppas de att soffliggarna verkligen går och röstar. Ett alldeles för lågt valdeltagande är det värsta som kan hända, säger C-ledaren Annie Lööf.

ANNONS

Regnet har strilat ned över stora delar av Stockholm, där många partiledare varit aktiva under valdagen.

För statsminister Stefan Löfven handlar EU-valet om huruvida unionen ska gå mot demokrati, eller mot splittring och extremism.

Det han är mest rädd för är att extremismen segrar.

- Nu gäller det att alla går och röstar, säger han under ett paraply efter att ha röstat vid riksdagen i Stockholm.

ANNONS

Vädret kan spela in, tror han.

- Det får inte vara för bra eller för dåligt. Men nu slutar det nog att regna, säger han och skyndar vidare mot kampanjande i Skärholmen i södra Stockholm.

"Mycket brunsmetande"

I Botkyrka söder om Stockholm valspurtar Sverigedemokraterna och partiledaren Jimmie Åkesson. Han säger att han känner sig lite nervös, men också förhoppningsfull, nu när det är valdag.

- Det känns ju bra utifrån mätningarna. Jag utgår från att vi ökar med åtminstone ett mandat, kanske två. Och det skulle vara succé naturligtvis.

Partiets stora motståndare i det här valet är soffan, säger han.

- Det är om väljarna stannar hemma i stället för att gå och rösta.

ANNONS

Valrörelsen tycker han har varit intensiv, om än kort.

- Men den har också varit ganska smutsig. Det är väldigt lite politiskt innehåll får man säga. Väldigt mycket smutskastning och brunsmetande. Det är lite tråkigt, faktiskt.

"Ett spurtparti"

I en helt annan del av huvudstaden, i villaförorten Bromma, röstade Liberalernas Jan Björklund tillsammans med sin fru Anette Brifalk.

- Det känns högtidligt och viktigt. Jag hoppas på ett högt valdeltagande, säger han.

TT: Det finns ju en risk för att Liberalerna tappar mandat, är du orolig?

- Inte det minsta. Vi är ett spurtparti när det kommer till valdagen och de här sista tre dagarna när folk bestämmer sig så är det också många i Sverige som tycker EU är viktigt, och vi är ju också det tydligaste EU-positiva partiet.

ANNONS

Skräckscenariot, enligt Björklund, är att de krafter som vill "krossa och förstöra" EU går framåt.

- Om alla skulle göra som Storbritannien kommer Europa att splittras.

Nöjd med veckan

Partiledarkollegan tillika Centerledaren Annie Lööf, som står i regnet utanför Gärdesskolan i Stockholm och delar ut valsedlar, hoppas också på ett högt valdeltagande. Ett annat orosmoment är den senaste tidens framgång för Europas högerpopulistiska partier.

- Det är en förfärlig utveckling. Det är på riktigt och det händer nu. Men när de högerpopulistiska partierna reser sig, gör vi liberaler det också, säger Annie Lööf.

Moderatledaren Ulf Kristersson står i regnet utanför varuhuset Åhléns i Stockholm.

- Till slut lyckades vi med det vi ville, att prata sakfrågor. I början ville alla andra prata andra konstiga frågor och mest hata varandra, men jag tycker att vi fick igenom sakfrågorna på slutet.

ANNONS

TT: Vad tycker du att det här valet handlar om?

- Hur Sverige kan hjälpa till att lösa europeiska problem och hur EU kan bidra till att lösa svenska problem. Det är därför vi har EU, för att hjälpas åt att lösa svåra problem.

Jonas Sjöstedt (V), som delar ut valsedlar i sitt valdistrikt vid Midsommarkransens gymnasium, är optimistisk över valutgången, även om den är oviss.

- Jag tycker att den är extremt svår att förutse, vi är ju på vippen att ta ett andra mandat så jag hoppas verkligen att vi kan arbeta hem det här de sista timmarna. Vårt mål med i dag är att ta två mandat, säger han.

TT

ANNONS