Många av de 600–800 åhörarna i ett regnigt Vasaparken i Stockholm stod under paraply och lyssnade på statsminister Stefan Löfvens sommartal.
Många av de 600–800 åhörarna i ett regnigt Vasaparken i Stockholm stod under paraply och lyssnade på statsminister Stefan Löfvens sommartal.

Partier satsar miljarder på skolan

Statsminister Stefan Löfven (S) lovar bygga ut lärarhögskolan med 3 600 fler platser till 2021 för att minska lärarbristen. Liberalernas ledare Jan Björklund vill se en miljardsatsning på lärares fortbildning.

ANNONS

Mycket handlade om skolan när tre partiledare höll sommartal på söndagen. Statsminister Löfven inledde dock med oron och otryggheten både i världen och här hemma. Han slog fast att terrorismen måste mötas med hårdhet och fasthet, men att kampen också måste föras mot segregation och hopplöshet.

Efter sommarens många rapporter om sextrakasserier på festivaler hade statsministern ett budskap till pojkar och män.

- Detta är inte ett manligt beteende. Man bemöter kvinnor med respekt och värme.

ANNONS

Skolnyheter

Nyheterna i talet, som hölls i Stockholm, handlade dock om skolan. Platserna på lärarhögskolan håller redan på att byggas ut, men nu föreslår den rödgröna regeringen att de på några års sikt ska bli ytterligare 3600 platser för blivande lärare och förskolelärare. Det är det antalet som högskolan klarar utan att kvalitén blir lidande, enligt Löfven.

Men Liberalerna Jan Björklund kritiserar ändå Löfven för att sätta kvantitet för kvalitet.

- Jag tror att det är viktigare att höja kvaliteten i lärarutbildningen än att massivt bygga ut platserna och ta in många med låga betyg, säger han.

Obligatorisk fortbildning

Björklund höll sitt tal i Göteborg och lanserade ett förslag på att satsa två miljarder kronor årligen på ett års obligatorisk fortbildning för lärare efter ett tiotal år i yrket.

- På längre sikt är det detta som är lösningen för att fler ska vilja bli lärare och att vi ska ha kvalitet i framtidens lärarkår, säger partiledare Jan Björklund.

ANNONS

Lärarfacken är positiva till Liberalernas fortbildningssatsning.

Får kritik

Löfven satsning på fler platser på lärarhögskolan får ett mer ljummet mottagande av Lärarnas riksförbund. Lösningen på lärarbristen handlar i stället om högre löner och bättre arbetsmiljö, anser ordförande Åsa Fahlén.

Vem som vann striden om skolfrågan av söndagens talare är svårt att säga, enligt statsvetarprofessorn Jonas Hinnfors.

- Löfvens tal var ideologiskt med många socialdemokratiska nyckelord som solidaritet och jämställdhet men med få konkreta satsningar, säger han.

- En viktig ingrediens är hur stor pengapåse man satsar.

Löfvens satsningar ska finnas med i regeringens budget i höst och kommer att kosta nära 500 miljoner kronor fullt utbyggda 2021.

Studentbostäder

I Umeå höll Vänsterpartiledaren Jonas Sjöstedt sitt sommartal. Han håller på att förhandla med regeringen om statsbudgeten för 2017 och passade på att utöka V:s budgetkrav med ytterligare ett.

Sjöstedt vill att staten ska ta chansen och ta upp billiga lån i dagens låga ränteläge för att sedan ge fördelaktiga lån på sammanlagt fyra miljarder kronor till kommuner för att bygga studentbostäder.

ANNONS

V-ledaren anklagar Löfven för att vara alldeles för passiv när det gäller att lösa bostadsbristen.

Fakta: Nyheter i sommartalet

En ytterligare utbyggnad av lärarhögskolan inleds nästa år.

År 2021 ska det finnas 3600 fler platser än tidigare planerat.

Utbyggnaden kostar 427 miljoner kronor årligen från 2021.

Kommuner blir skyldiga att anordna lovskola från nästa sommar.

Den ska erbjudas alla i årskurs 8 och 9 som inte når kunskapskraven för betyg E.

Kommunerna kompenseras med 60 miljoner kronor av staten.

Regeringen ska kalla höstlovet för "läslovet".

Fem miljoner kronor avsätts årligen för läsaktiviteter.

Tio miljoner kronor per år avsätts för läsinspiration till småbarnsföräldrar i utsatta områden.

Sex miljoner kronor per år avsätts för läsfrämjande insatser i förskola och skolbibliotek.

Källa: Regeringen

ANNONS