Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vänsterpartiet har haft medlemsrusning den senaste veckan. På bilden partiledaren Jonas Sjöstedt.

Partier får nya medlemmar efter januariavtal

Flera riksdagspartier har fått en medlemstillströmning sedan januariavtalet som gav regeringsmakten till S och MP. Kristdemokraterna och Moderaterna – som stod utanför avtalet – redovisar de största inflödena.

Det är ännu för tidigt att svara på de långsiktiga konsekvenserna av regeringsuppgörelsen mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna. Men på kort sikt verkar åtminstone Vänsterpartiet och Kristdemokraterna ha gynnats genom att medlemsblanketter har fyllts i och skickats till partikanslierna.

KD:s partisekreterare Peter Kullgren konstaterar att partiet har fått 1 500 nya medlemmar sedan den 11 januari när avtalet presenterades.

-  Jag tror att det beror på att vi som parti, och inte minst vår partiledare, har stått rakryggad i regeringsfrågan och hållit samma linje före som efter valet, säger Kullgren till TT.

"Högst sedan 1960-talet"

Vänsterpartiet uppger att nästan 600 medlemmar har tillkommit sedan förra måndagen. Och enligt partisekreterare Aron Etzler har Vänsterpartiet nu de högsta medlemssiffrorna sedan början av 1960-talet. De betalande medlemmarna är i dagsläget 26 167 stycken.

- Dels tror jag att det är många som ser det som ett mer aktivt stöd än att rösta i val. Sedan finns det folk som tycker att det inte räcker att rösta i val om man vill påverka politiken och bygga något tillsammans med andra, säger Etzler.

Moderaternas pressavdelning skriver i ett mejl till TT att de har fått omkring 1 000 nya medlemmar under den senaste veckan. Sverigedemokraterna uppger att de har fått runt 150 nya medlemmar under samma tidsperiod.

- Så fort det händer någonting som får extra uppmärksamhet i medierna, till exempel det senaste med regeringsbildningen, och frågor till det och svekdebatten, märks det att vi ökar, säger SD:s partisekreterare Richard Jomshof.

Vill inte redovisa siffror

De fyra partier som ingick i överenskommelsen vill inte redovisa medlemsutvecklingen i reella tal sedan avtalet slöts.

Socialdemokraterna uppger att partiet har sett en ökning av medlemmar under hela januari, även under perioden sedan överenskommelsen blivit offentlig, men vill inte säga hur stor ökningen är.

Varken Miljöpartiet eller Liberalerna vill uppge siffror för 2019. Centerpartiets presstjänst skriver i ett mejl att partiet har "fått drygt ett hundratal medlemsansökningar de senaste veckorna samtidigt som några medlemmar valt att avsluta sitt medlemskap".

Rättad: I en tidigare version av denna text angavs en felaktig siffra för antalet medlemmar i Vänsterpartiet.